Dipòsit d'aigua del jardí de la torre del director
Santa Coloma de Cervelló

  Baix Llobregat
  A la colònia Güell, en concret al camí de Can Ros.
  Emplaçament
  Nord-oest del recinte fabril, sud de la Masia Can Soler, a l'extrem més a migdia de la colònia.
  27,5

  Coordenades:

  41.36099
  2.02945
  418822
  4579286
  Número de fitxa
  08244 - 52
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XIX
  Any
  1895
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Monument
  BCIN 1876-CH-EN
  Accés
  Restringit
  Altres
  Titularitat
  Privada
  9095111DF1789D0001TB
  Autoria de la fitxa
  Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

  Situat al jardí de la torre del director, correspon a una estructura de base poligonal feta amb aplacat de pedra de mida diversa i maó vist a les cantoneres. El dipòsit en si és cilíndric i està coronat per una cúpula decorada amb quatre franges dentades de maons. Aquestes franges corresponen i estan alineades amb les cantonades de l'estructura poligonal de la base. A l'espai central del dipòsit, és a dir entre la base i l'arrencament de la cúpula, aquestes cantoneres també hi estan representades, essent el punt on són més amples, ja que s'endinsen des de la cantonada vers el cilindre que defineix el dipòsit. El trànsit entre aquesta part central i la superior es fa mitjançant una plataforma poligonal, amb ràfec de maons col·locats de costat.

  Amb l'interès d'allunyar-se dels conflictes socials existents a la ciutat, es va plantejar una nova indústria en el marc d'una Colònia industrial, és a dir, les cases dels obrers al costat de la fàbrica, tot a la mateixa propietat, integrant un nucli propi amb una vida social i econòmica tutelada per l'empresa. La colònia Güell fou una colònia industrial dedicada a la fabricació de panes i velluts. La seva construcció s'inicià el 1890, i el projecte disposava d'hospital, fonda, escola, comerços, teatre, cooperativa i capella, a més de les fàbriques i els habitatges dels obrers, en una superfície total d'unes 160 hectàrees. La distribució d'aigües era bastant eficaç i s'havia solucionat amb una sèrie de pous que subministraven aigua tant a la fàbrica com a les cases. Dintre del recinte fabril, però, hi havia un pou amb aquesta singular dipòsit torre d'aigües que proveïa la casa del director, fins que es va distribuir per xarxa.

  PADRÓ I MARGÓ, Josep; CASALS COLL, Josep (2002) La Colònia Güell. Industria, arquitectura i societat. Angle editorial. http://gaudicoloniaguell.org/historia/