Edificis del carrer Reixac
Santa Coloma de Cervelló

  Baix Llobregat
  Carrer Reixac
  Emplaçament
  A la Colònia Güell, entre la Cripta i el Carrer de Claudi Güell.
  1,7

  Coordenades:

  41.3629
  2.02786
  418691
  4579500
  Número de fitxa
  08244 - 51
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Monument
  BCIN 1876-CH-EN
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  18941 IPA
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

  Carrer de la Colònia Güell compost per cases dels obrers, conserva l'estètica original, harmònica sense ser unitària. Les edificacions de la banda oest del núm. 1 al 5, són casetes de planta baixa i pis entre mitgeres, amb un cert aire arabitzant, combinat amb l'ús del maó vist. Menció a banda mereix la casa del núm. 7, tota pintada de blanc i beix amb els seus arcs de ferradura, que remeten a una arquitectura eclèctica pre-modernista. La presència del maó vist a les cantonades, baranes superior, cornises i les sanefes entorn de les obertures, són els trets característiques de les edificacions d'aquest carrer. És destacable que cadascuna de les cases sigui similar però completament diferent de la veïna. Per exemple, mentre al núm. 1 el guardapols de les obertures és triangular, al següent és esglaonat, i en els núm. 3 i 5 són en arc apuntat. Les baranes superiors són diferents en cadascun dels edificis, com la cornisa i el ràfec. A la banda est del carrer destaquen les edificacions del 2 al 10, amb característiques similars.

  La construcció de la Colònia s'inicià el 1890, i es va dotar d'equipaments culturals i religiosos, amb les cases dels obrers a tocar de la fàbrica, constituint un nucli urbà amb personalitat pròpia i independent. Els carrers de la Colònia Güell estan orientats est-oest, amb la plaça de Joan Güell al centre. Del conjunt, el carrer Reixac (dedicat a Josep Reixac, contramestre de telers i ajudant de Jacint Barrau), està situat a la banda nord de la zona residencial. Conegut també com a carrer Nou, connectava el nucli amb la nova església de la Colònia Güell. Es va urbanitzar poc després dels primers carrers del nucli, els carrers Barrau, Aranyó i Malvehy.

  PADRÓ I MARGÓ, Josep; CASALS COLL, Josep (2002) La Colònia Güell. Industria, arquitectura i societat. Angle editorial. http://aleixcolonia.com/carrer-reixac-colonia-guell/