Carrer Reixac, 7
Santa Coloma de Cervelló

National Monument Record
    Monument
    BCIN 1876-CH-EN
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edifici situat al número 7 del carrer Reixac, que tot i tenir característiques similars a la resta d'edificacions del carrer, té trets propis que li donen singularitat i la diferencien de la resta. Edifici format per quatre habitatges de planta rectangular amb planta baixa i primer pis, però a diferència de les altres es troba completament arrebossada per una gruixuda capa d'estuc. Té unes franges horitzontals amb una sanefa amb línies verticals que separa la planta baixa del primer pis, que es repeteix en el sòcol i la barana del terrat. Aquesta mateixa sanefa però amb línies horitzontals es repeteix en els dos laterals de la façana, destacant-la encara més del conjunt del carrer. Les obertures, sense balcons, estan emmarcades amb estucs simulant un arc de ferradura, a l'estil de les cases del nord d'Àfrica, i pintades de blanc (el que reforça l'efecte). A la planta baixa hi ha tres portes d'accés, corresponents a l'entrada dels dos habitatges de la planta baixa i a l'escala per accedir als dos habitatges del primer pis. Entre les portes hi ha una petita finestra, i al primer pis hi ha 5 finestres més, totes de la mateixa mida. La central és cega.

La construcció de la Colònia s'inicià el 1890, i es va dotar d'equipaments culturals i religiosos, amb les cases dels obrers a tocar de la fàbrica, constituint un nucli urbà amb personalitat pròpia i independent. Els carrers de la Colònia Güell estan orientats est-oest, amb la Plaça de Joan Güell al centre. Del conjunt, el carrer Reixac, dedicat a Josep Reixac (contramestre de telers i ajudant de Jacint Barrau), està situat a la banda nord de la zona residencial. Conegut també com carrer Nou, connectava el nucli amb la nova església de la Colònia Güell. Es va urbanitzar poc després dels primers carrers del nucli, els carrers Barrau, Aranyó i Malvehy.

PADRÓ I MARGÓ, Josep; CASALS COLL, Josep (2002) La Colònia Güell. Industria, arquitectura i societat. Angle editorial. http://aleixcolonia.com/carrer-reixac-colonia-guell/