Casa de naixement de Joaquim Folguera
Santa Coloma de Cervelló

National Monument Record
    Monument
    BCIN 1876-CH-EN
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edifici de planta rectangular d'una única planta, amb la façana principal orientada al camí de Can Ros. Aquesta façana té una porta central i dues finestres a banda i banda, les laterals només tenen dues finestres. Totes les obertures són rectangulars, coronades amb arc rebaixat i amb el seu contorn ressaltat amb el mateix estuc que cobreix tota la façana. De les quatre finestres, les dues dels extrems són cegues, i als laterals la de migdia també és cega. Tota la part superior de l'edifici correspon a un terrat, i està delimitat per una balustrada. Per sota hi ha una espècie de cornisa, amb unes petites obertures cegues rectangulars també decorades. Aquests elements i el coronament en forma d'estrella d'una de les dues xemeneies, són els trets que li donen més aire modernista a la construcció. Tota la propietat està tancada per un mur de maçoneria coronat per una reixa de ferro forjat a la part alta.

A la façana principal hi ha la placa de commemoració del naixement del poeta.

Fill de l'industrial Manuel Folguera i Duran i de la Madrona Poal i Coret, va néixer el 24 d'octubre de 1893 a la Colònia Güell. Poeta i crític literari. Una greu malaltia invalidant l'obligà a abandonar els estudis d'enginyeria i aleshores intensificà la dedicació a la literatura, en la que destacà per una intel·ligència i una cultura realment excepcionals. Va ser redactor del Diari de Sabadell, cofundador i redactor de La Revista i va col·laborar a Trossos i a Un enemic del poble. La biblioteca de la colònia porta el seu nom, i a banda té un carrer a la mateixa colònia, té una Plaça al barri de Sant Gervasi de Barcelona i un Carrer a Sabadell.

PADRÓ I MARGÓ, Josep; CASALS COLL, Josep (2002) La Colònia Güell. Industria, arquitectura i societat. Angle editorial.