Casa del carrer de Barcelona, 48
Granollers

Carrer de Barcelona, 48

XVI
    Casa molt reformada, de manera només conserva elements antics puntualment
    Jordi Piñero Subirana

Casa entre mitgeres que han conservat, encara que molt parcialment, la tipologia constructiva tradicional, del segle XVI. Consta de planta baixa, pis i golfes.

A diferència de la casa veïna (números 50-52) en aquest cas la casa pràcticament només ha conservat l’antic portal. És adovellat i d’arc rebaixat. Darrerament la façana ha estat força reformada i pintada de color rosat. Originàriament devia tenir una composició semblant a la casa veïna.

Altres denominacions: ca la Curenya, ca l'Esperança Roca, Hostal de can Roca.

El carrer de Barcelona comença a formar-se al segle XVI amb l'inici de la construcció de diversos habitatges al lloc per on tenia entrada a la vila el camí Ral. Les cases 48 i 50-52 són representatives d’aquest moment de formació del carrer. La casa número 50-52 té una inscripció a la façana del 1568.

Pel que fa a la casa número 48 en particular, antigament es coneixia com ca la Curenya. Teresa Tàpies Garriga era molt coneguda per aquest motiu perquè un avi seu havia estat al càrrec d'una curenya (peça d'artilleria) en temps de guerra. El 1950 es coneixia com a ca l'Esperança Roca, i el 1952 era l'Hostal d'en Roca (GARCIA-PEY, 1990).