Ball de la Quadrilla
Granollers

    Vallès Oriental
    Plaça Porxada, s/n.
    144

    Coordenades:

    41.60793
    2.28787
    440662
    4606492
    Número de fitxa
    08096 - 548
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Música i dansa
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPEC 903811
    Accés
    Obert
    Lúdic/Cultural
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Dansa tradicional d’inspiració cortesana que encara es balla a Granollers per part de l’esbart dansaire. Compta amb una música pròpia que, en un dels fragments, es troba repetida al popular Ball de Donzelles de Granollers. I és que el compositor Josep M. Ruera va inspirar-se en la música de la Quadrilla per refer la del Ball de Donzelles.

    El ball comença amb una primera part més suau i lenta, ballada en rotllana per homes i dones. En aquesta part dominen els moviments delicats i harmoniosos, que són una reminiscència de l’origen cortesà del ball. A la part central la música i els moviments són més alegres. Els balladors intercanvien posicions i ballen encreuats. En la part final el ball continua amb el ritme animat i es desenvolupa en moviments diversos fins que els balladors acaben sortint.

    Informació facilitada per Julieta Torrents, Montserrat Garrich i Conxita Armengol, de l’Esbart Dansaire de Granollers.

    A l’Arxiu Bial es recullen algunes dades sobre aquest ball, amb explicacions i esquemes de la coreografia. Hi ha referències de l’autor Aureli Capmany, i la transcripció de les dades trobades al "Costumari Català", de Joan Amades.

    A l’Arxiu Castells també es recullen dades sobre el ball, amb explicacions de la coreografia, versions de la música i la lletra, escrita per J. M. Castells i Andilla.

    Les danses anomenades quadrilla provenen d’un tipus de danses de gust francès i d’aire cortesà pròpies del segle XVIII. Amb el temps, les figures de la dansa es van anar adaptant a les pròpies del nostre país. Les colles que es formaven per ballar aquesta dansa s’anomenaven quadrilles.

    A Granollers sembla que la Quadrilla ja es ballava almenys des de mitjans de segle XX, especialment per algunes festes assenyalades. Pel que fa a la música, també deu ser força antiga. Més recentment el músic Josep M. Ruera va refer la música del Ball de Donzelles inspirant-se en la de la Quadrilla.

    En l’actualitat el ball de la Quadrilla continua vigent per part de l’Esbart Dansaire de Granollers.