Casa de Josep Salvany
Martorell

C. Pere Puig, 5

Dídac Pàmies Gual. SPAL

Edifici entre mitgeres de planta baixa, pis i golfes amb galeria a la façana. Composició ornamental de gust ferm i senyorial: simulació de carreus, balustrada ornamental ceràmiques, carteles intercalades per ceràmica de bon disseny, bigues quadrades de fusta (les originals de la construcció) i restes d'algun cassetó sota la coberta de l'edifici. Porta d'accés en quarterons i tarja amb treball de forja.

L'edifici data de l'any 1881. Es tracta de la casa de Josep Salvany i Blanch (1866 - 1929). A la reixa de l'entrada s'hi veuen encara les inicials del seu il·lustre antic propietari; nascut a Martorell el 4 de desembre de 1866. Va cursar la carrera de medicina i cirurgia a la Universitat de Barcelona i es va establir com a oculista al núm. 24 del carrer Pelai de Barcelona. Era membre del Centre Excursionista de Catalunya i fotògraf amateur fet que el va portar documentar fotogràficament el país en les seves excursions i viatges. La biblioteca de Catalunya acull el seu fons fotogràfic de més de 10.000 imatges.