Casa Cremada Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector sud del terme municipal
A 3050 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 11'100.

Coordenades:

41.96021
1.97146
414765
4645870
08255-25
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Conserva la teulada vella amb bigues de fusta.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 016A00025
Jordi Compte i Marta Homs

La Casa Cremada està situada a uns 1000 metres al nord de la masia de Pedrós i al sud-oest de la masia de Llofrens. Es tracta d'una casa de planta rectangular, formada per planta baixa i un pis i coberta amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra parcialment arrebossada, amb cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions.
La façana principal, orientada al sud-est està tancada per diverses estructures agropecuàries parcialment enrunades adossades a la façana i un mur de pedra formant un pati, al qual s'hi accedeix per una porta de lliça situada a llevant i un accés a ponent. La façana presenta un portal emmarcat amb brancals i llinda de pedra treballada flanquejat per dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb brancals, llinda i ampit de pedra treballada.
A la façana nord-est només s'hi obre una finestra a nivell de primer pis emmarcada amb brancals, llinda i ampit de monòlits de pedra.
A la façana nord-oest hi ha un cos adossat que sobresurt perpendicularment a la part central, on hi ha la sortida del forn. A la banda esquerra d'aquesta estructura hi ha una petita obertura i a la dreta una finestra al primer pis emmarcada amb monòlits de pedra i ampit també de pedra. D'aquest mateix nivell també en surt un desaigua de pedra.
A la façana sud-oest s'hi obre una petita obertura quadrada a nivell de planta baixa i una finestra emmarcada amb brancals, llinda i ampit de pedra al primer pis.

La Casa Cremada coneguda antigament com a mas Güell havia fet d'hostal al peu del camí ral.

La Casa Cremada es troba documentada el 1294. L'edifici actual fou bastit probablement al segle XVIII amb ampliacions i reformes posteriors.

MASRAMON, Ramon (1990). El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès.