Cal Roca
Santa Maria de Merlès

Sector sud del terme municipal
    A 3400 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 10'200.

Jordi Compte i Marta Homs

Cal Roca està situada en un punt elevat al nord de les Valls, prop del límit amb el terme municipal de Sant Feliu Sasserra.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes amb els murs de càrrega de maçoneria de pedra completament arrebossats, exceptuant els carreus treballats que delimiten les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    L'edifici ha estat reformat diverses vegades, essent el nivell de golfes completament nou. Entre els elements originals hi destaquen diverses obertures emmarcades amb maó a les façanes est i oest i el portal d'accés principal, situat a la façana sud, i format per brancals de pedra treballada i llinda de fusta.

Cal Roca fou bastida probablement entre els segles XVIII i XIX amb reformes posteriors.