Les Valls Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector sud del terme municipal
A 2800 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 10'200.

Coordenades:

41.94083
1.97364
414920
4643716
08255-23
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 016A00060
Jordi Compte i Marta Homs

Les Valls es troba situada en una zona enclotada a l'est de Sant Jordi de Lloberes, prop del torrent de Rocafesa.
Es tracta d'un edifici format per un volum d'habitatge i un volum d'us agrícola pràcticament adossat a la cantonada sud, construït amb maçoneria de pedra i obra. El volum d'habitatge és de planta rectangular, format per planta baixa, un pis i golfes, i amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construït amb murs de maçoneria de pedra, cantonades diferenciades de carreus de majors dimensions, parcialment arrebossat.
La façana principal està orientada al sud-oest. A la planta baixa hi ha un portal emmarcat amb brancals i llinda de pedra treballada, on hi ha la inscripció MAS VALLS 1771 acompanyada de dos anagrames, de Jesucrist i Maria: IHS i AM. A l'esquerra del portal hi ha una petita finestra emmarcada amb monòlits de pedra. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada i amb ampit de pedra. A les golfes s'hi obren dues finestres emmarcades amb maó. A l'esquerra de la façana hi ha un petit cos adossat d'obra.
A la façana nord-oest hi ha una petita obertura a nivell de planta baixa i una finestra al primer pis emmarcada amb monòlits de pedra treballada.
A la façana nord-est hi ha una obertura a nivell de planta baixa. Al primer pis una obertura d'accés a una cisterna exterior d'obra, coberta amb barbacana, i una finestra emmarcada amb monòlits i ampit de pedra. A les golfes s'hi obre una finestra emmarcada amb maó.
A la façana sud-est s'hi diferencien dos cossos adossats que comparteixen teulada d'una vessant. El de la dreta és fet amb maçoneria de pedra amb cantonades diferenciades i té una porta amb llinda de fusta. El de l'esquerra és un cos construït amb obra amb diverses obertures.

Les Valls, també anomenada les Valls de les Lloberes, va ser edificada al segle XVIII, tal com ho indica la inscripció sobre el portal principal.