Carrer Santa Margarida
Castellgalí

Al nucli antic, des de l'església cap al camí de Santa Margarida

Actualment s'està rehabilitant part del carrer i l'altra es troba sense asfaltar.
    Ajuntament de Castellgalí i diferents propietaris
    Cortés Elía, Maria del Agua

És un carrer del nucli urbà antic de Castellgalí. Era el camí que uneix l'església parroquial amb l'ermita de Santa Margarida i la vall d'Artigues i el raval del Talló. El carrer comença davant de l'església parroquial i a la cruïlla dels carrers Sant Antoni i Manresa. Es distingeixen dos trams: el primer de l'església fins a l'inici del carrer Puigterrà, amb cases a banda i banda; i des de Puigterrà fins als dipòsits d'aigua, amb cases únicament a la banda de migdia. L'estructura de les cases segueix una tipologia similar, amb cases independents situades una al costat de l'altre i en alguns casos amb un petit jardí o hort entre mig. Generalment són de planta i dos pisos, teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal de la casa, i per tant alguns són paral·lels al carrer, però altres són perpendiculars. En algunes cases s'ha deixat l'obra de pedra vista, mentre que d'altres conserven l'arrebossat i estan pintades. Les portes són allindades, igual que les finestres, excepte una d'arc rebaixat que és moderna. Degut a que les cases s'han construït en diferents èpoques. Cases del primer tram: - Nº 1 cal Vives: el 1899 Alfons Ferrer de professió espardenyer la va començar a construir. Més tard la comprà la família Vives que obrí botiga de queviures i carnisseria. -Nº 2 Ajuntament Vell: llinda finestra 1717. A la planta baixa havia tingut carnisseria la Confraria del Roser, la qual ja existia el 1603. Després carnisseria i carboneria de la família Vives (que després es traslladà a cal Vives) i una barberia que tingué diferents propietaris. A finals segle XIX al primer pis hi havia les escoles municipals i després passà a ser seu de l'ajuntament. -Nº 6 cal Peó. -Nº 8 cal Ferrer: abans cal Sastre. El nom actual ve dels prop de cal Ferrer del c/ Manresa que van traslladar l'estanc. -Nº 10 cal Milhomes. -Nº 12 cal Carbó. -Nº 14 cal Rosa. bl -Nº 16 cal Picapinyes. Petita casa de pedra, al costat es conserva part d'un pou. Un cop passada aquesta casa el camí es bifurca i a la dreta s'agafa un camí que porta a cal Mas. Cases del segon tram: -Nº 9 cal General. -Nº 15 cal Sadurní. -Nº 23 cal Cisteller: 1799 Salvador Bartomeu, cisteller, era propietari. -Nº 27 cal Teuler: el terreny es va comprar el 1799 per Martí Serra, mestre de cases, al Sr. Amigant. Llinda a la porta 1808.

El tram més exterior del carrer es troba sense asfaltar, ja que es tracta d'un camí.

Les cases del primer tram són les més antigues, segurament en ser les més properes a l'església i per tant al centre: 1603, 1717. Les de l'extrem del camí sortint del nucli cap a Santa Margarida són de finals del segle XVIII, 1799. Això ens permet esbrinar que el carrer com a tal es formaria al llarg del segle XVIII, fent les cases més properes al centre urbà.

Vila, J., Melgosa, J. (1998). El nom de les cases, L'Amigant nº 16.