Carrer Puigterrà
Castellgalí

Nucli antic. Carrer Puigterrà.
    Al nucli antic, quasi paral·lel al carrer Santa Margarida i partint d'aquest

Ajuntament de Castellgalí i diferents propietaris
    Cortés Elía, Maria del Agua

És un carrer del nucli urbà antic de Castellgalí. El camí parteix del carrer de Santa Margarida i acaba en iniciar-se el pendent del turó que queda darrera, remuntant el puig que domina el poble i que possiblement li ha donat el nom. A aquest carrer donen els horts de les cases del carrer de Santa Margarida per la banda de tramuntana, mentre que per la de llevant es van construir d'altres cases. L'estructura de les cases segueix una tipologia similar, amb cases independents situades una al costat de l'altre amb l'hort al darrera. Generalment són de planta i un pis, teulada a doble vessant amb el carener paral·lel al carrer. En algunes cases s'ha deixat l'obra de pedra vista, mentre que d'altres conserven l'arrebossat i estan pintades. Les portes són allindades, igual que les finestres, i moltes porten una data inscrita a la llinda de la porta. Cases: - Nº 2 cal Pere Enric: el 1871 el propietari era un pagès. - Nº 15 cal Jan. - Nº 17 cal Conill, llinda a la porta 1796. - Nº 21 cal Maruès. Llinda amb la data 179X (1790 i 10= 1800). Antigament cal Rita, el nom actual és dels propietaris. - Nº 25 ca la Mateus. Data 1793 a la llinda de la porta. - Nº 27 cal Llorenç, El 1828 Llorenç Vila pagès va comprar cinc patis amb oliveres al paratge anomenat Puigterrà (AHCM) que estaven fitats i senyalats. Fins fa pocs anys la tina de la casa es convertia a la tarda en cosidor de les àvies del carrer. - Nº 31 cal Nest. - Nº 33 cal Roig. - Nº 35 cal Fuster Marc. 1831 Marc Fargas era fill del fuster Joan Fargas. - Nº 41 cal Lluci. - Nº 43 cal Marquet.

El tram final d'aquest carrer es troba sense asfaltar.

Antigament era un paratge amb camps, fins que es van començar a edificar cases a finals del segle XVIII: 1793, 1796, 1800, 1828, 1831. Per tant aquest carrer constituiria un eixample del nucli originari del poble.

Vila, J., Melgosa, J. (1998). El nom de les cases, L'Amigant nº 16.