Carrer Sant Antoni
Castellgalí

Nucli antic.
    És el carrer que dóna accés al nucli antic

Ajuntament de Castellgalí i diferents propietaris
    Cortés Elía, Maria del Agua

Es troba al nucli urbà de Castellgalí. Situat al cantó solell del camí Ral de Manresa a Montserrat, amb accés des de l'Avinguda Montserrat que permet l'accés al poble des de la C-16. És un carrer que puja fins a la placeta de l'església, una mica costerut degut a que s'ha adaptat al pendent que forma el terreny en aquesta zona. Les cases s'arrengleren a banda i banda en aquest tram, mentre des del número 15 fins a l'església queda algun espai lliure al cantó dret on fa la pendent pronunciada i on hi ha la plaça Joan Cadevall. A mig recorregut aproximadament, hi ha una capelleta de Sant Antoni de Pàdua a la casa nº 16; no sabem si la capella va donar nom al carrer o a l'inrevés. L'estructura de les cases segueix una tipologia similar: les del costat llevant amb planta i pis, les del costat de ponent amb planta i dos pisos. Les teulades són a doble vessant amb el carener paral·lel al carrer. Les portes són allindades i poques conserven elements singulars. La majoria estan arrebossades i pintades, però hi ha alguna amb façana de pedra o amb data a la llinda. Cases: -Nº 6, Cal Garramau: Abans ca la Mònica. Hi havia hagut fleca i botiga de queviures. Repartia el pa amb una tartana per Marganell, Sant Salvador de Guardiola. Va ser de les primeres a tenir cotxe, un Citroën i que va tenir aparell de ràdio. -Nº 8, cal Pau. -Nº 10, Cal Galler: el nom ve perquè els estadants venien de la casa del Gall. Al segon pis hi havia hagut l'escola i la gent la coneixia com L'Estudi. Al primer pis hi va haver les oficines de l'Ajuntament el primer terç del segle XX. -Nº 12 Cal Nasi. -Nº 14 La Mina: antigament cal Monjo. -Nº 16 cal ferrer Milhomes: a la façana hi ha la capelleta a Sant Antoni, i té dues llindes amb inscripcions. Hi ha fitxa específica. -Nº 18 cal Bruno: Llinda a la porta amb 1789. -Nº 20 cal Correu: antigament cal Fuster Canudas. El nom actual és per què la família resident feia el correu i el transport de passatgers de Castellgalí a Manresa, primer en tartana i després en cotxe de línia. Té una llinda de pedra amb la data 1766. -Nº 22 cal Sastre Isidret. Llinda a la porta 1766. -s/n cal Soques: casa en ruïnes al costat de l'anterior, només queden els muntants de pedra de la porta. -nº 30 cal Carbasa: refeta totalment. -nº 32 cal Marxant. -Nº 36 ca l'Àngel. -Nº 40 cal Pedor: diuen que va anar a viure una família de Santpedor i la gent va abreujar el nom. Abans coneguda com ca la Munda. -s/n cal Pere Sord: estava davant La Mina, va ser enderrocada en eixamplar el carrer. Hi havia hagut un forner. -Nº 9 cal Teixidor: a principis del XX als baixos tenien telers. -Nº 15 cal Jeroni: llinda 1772. -Nº 17 cal Naixó: hi havia viscut una família que venia de la muntanya i eren herbolaris, elaboraven la trementina i remeis a base d'herbes, Maria Buixadé Minguell. -Nº 19 ca la Rita. -Nº 21 cal Martí. -Nº 23 cal Jaumató: el 1891 ja vivia Jaume Torrens i Reimbau conegut per Jaumató. Havia hagut una carnisseria i tenien un ramat de cabres. -Nº 25 cal Cabaler.

El carrer com a tal es conformaria a mitjans del segle XVIII, tal i com es pot veure a les dates de les llindes de les cases més antigues: 1766, 1772, 1789. Originàriament era el pas de l'antic camí Ral de Barcelona a Manresa i les cases s'assentarien degut a l'ampliació de la zona habitada al voltant de l'església. El primer tram del carrer, des de l'Avinguda Montserrat, havia rebut també la denominació popular de carrer Nou fins a cal Jeroni, nº 15, ja que va ser l'últim carrer bastit al nucli antic fins que es feren els eixamples moderns.

Vila, J., Melgosa, J. (1996). Els noms de les cases (I). L'Amigant nº 5, maig 1996.