Carrer Marquès de Monsolís
Montgat

Al Nord Est de Montgat, sota Cal Pallejà
    Davant de l'estació ferroviària de Montgat Nord

Ajuntament de Montgat
    Marta Lloret Blackburn

Carrer de curt recorregut que comença a l'alçada de la carretera N-II i acaba a la riera de Miquel Matas. Es troba constituït per cases entre mitgeres en una banda i petits horts i coberts a l'altra. Tot i que algunes de les cases s'han substituït per construccions modernes o bé s'han reformat, originalment eren d'una o dues crugies i de planta baixa i pis. En destaquen les cases número 15, 23, 31 i 43, que mantenen l'estructura original; la 19, 27,37, 45 i 49, amb el portal d'arc escarser; i la 37 i 39, decorades amb motius florals tant a la façana com a l'interior.

La zona d'horts de davant de les cases es troba en gran part abandonada, pel que ofereix un aspecte força desmillorat. Malauradament, els solars es troben en venda per construir-hi vivendes noves.

El carrer de Monsolís rep el nom del proper casal dels marquesos de Monsolís, també conegut com a Cal Pallejà. Es va formar al llarg del segle XIX amb cases tradicionals, també conegudes com a "cases de cós". Durant el segle XX s'hi van construir noves cases, algunes de les quals utilitzades com a residències d'estiueig.

CATALUNYA. GENERALITAT. DEPARTAMENT DE CULTURA. IPA: Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Montgat (Maresme). 2007.