Carrer Francesc Benet Artigues
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Carrer Francesc Benet Artigues
  143

  Coordenades:

  41.51734
  2.35754
  446393
  4596389
  Número de fitxa
  08214 - 118
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL- Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  varis propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  El carrer Francesc Benet i Artigues és un carrer de traçat irregular que zigzagueja de ponent a llevant, des del Clot del castell fins el carrer Àngel Guimerà, superant un desnivell de 20 metres. És de circulació exclusivament peatonal a excepció del tram més proper al carrer Àngel Guimerà, on en una zona més plana, el carrer es fa més ample gràcies a un mur de contenció, on s'agrupen un conjunt de cases de cós format de planta baixa i pis, amb les cobertes a dues aigües i el carener paral·lel a la façana, orientada a migdia. Algunes cases tenen un segon pis afegit. Al final d'aquest petit tram, que no està pavimentat, es conserven les traces d'antics hortets on es conserven uns boixos.

  Conegut popularment co Carrer del Casal. La casa amb el número 4 conserva una nscripció a la llinda de la finestra del primer pis amb la data 1661.
  Més avll, la casa del número 26 s'identifica amb l'antic mas Agell. En la darrera reforma de la casa es va voler celebrar la data del primer document on surt el nom d'aquest mas. Per aquest motiues va pintar a la part alta de la façana la data de 1339 i el nom de Mas Agell.

  La formació d'aquest carrer s'ha produït en diverses fases.

  ABRIL, J.M; ANDREU, J.; BENITO, P.; CASANOVAS,J.; MAS, MT. I SAMON, J.(1988). De menestrals a teixidors. Dos segles d'industrialització a Vilassar. Museu Municipal de Vilassar.
  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.