Carrer de Sant Genís
Navàs

Carrer de Sant Genís. Navàs

XIX-XXI
    Regular
    Cases originàries en estat de conservació desigual. Noves construccions o reformes que han desdibuixat la tipologia originària.
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 08.EA. Nivell 4. Ambiental
    Propietaris diversos
    Jordi Piñero Subirana

Carrer del nucli urbà de Navàs que es troba entre els primers que es van formar al poble, a principis del segle XIX. Tot i això, té un traçat rectilini, perfectament integrat en la trama de l’eixample. Conserva en bona part les cases originàries, per bé que se n’hi han aixecat algunes de construcció més recent, sobretot al tram més proper a la carretera, i d’altres han estat reformades, en alguns casos amb intervencions que han desdibuixat la coherència formal i tipològica del conjunt. Les construccions originàries es van construir sobre un parcel·lari uniforme de cinc a sis metres d’amplada per uns catorze de profunditat. Eren cases populars de tipus pagès, entre mitgeres, fonamentalment del segle XIX. Probablement l’exemple que més s’acosta a la casa-model originària és la número 17. Es tracta d’una casa unifamiliar que es desenvolupa en planta baixa i un pis, amb dos eixos d’obertures i la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. Bona part de les parets són de tàpia, i és interessant perquè en aquest cas ha conservat el pati posterior.

A la part final de carrer, a llevant, hi trobem dos edificis remarcables per la seva singularitat. La casa número 38 correspon a una casa benestant amb un disseny arquitectònic acurat que té la voluntat de destacar; cal Salvador és una nau industrial d’estètica vagament modernista. Altres cases que també tenen interès perquè han conservat, en més o menys mesura, la tipologia originària són les número 6, 12, 14, 16, 34 (a la banda sud), i la 11, 15, 19-29, 31 (a la banda nord).

Per aquest sector hi passava un camí molt antic conegut com el Camí Saliner, una ruta transversal per on es transportava la sal de Cardona cap a les terres de Vic i el Pre-Pirineu. Venia de l’oest passant pel Mujal i travessava el Llobregat prop d’on hi havia el molí de Castellet, a l’altra banda de l’actual fàbrica Forcada. Entre finals del segle XVIII i la primera meitat del XIX s’hi formà el primer carrer de Navàs, anomenat carrer de Migdia. El van seguir els carrers de Sant Genís, el tram sud de la carretera de Berga, i els carrers de l’Església i del Sol, que foren construïts bàsicament a la primera meitat del segle XIX. Aquests carrers van formar l’incipient nucli de Navàs com a poble.

BADIA MASGRAU, Josep M. (1984). “El primer carrer de Navàs”, Endavant, núm. 5, Navàs.

CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 08.CA