Casa del carrer Sant Genís núm. 38
Navàs

Carrer de Sant Genís, 38. Navàs

BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018. No té fitxa individualitzada com a edifici, només compta amb la protecció genèrica del carrer on es troba: carrer de Sant Genís (08.CA). Nivell 4. Ambiental.
    7193508DG0379S0001MT
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d’habitatges emplaçat al nucli urbà de Navàs, parcialment entre mitgeres. Es tracta d’una casa benestant amb un disseny arquitectònic de línia academicista popular, de finals del segle XIX o principis del XX, que té la voluntat de destacar en un xamfrà del nucli antic. És de planta rectangular amb planta baixa més dos pisos, i disposa d’eixides a la part de migdia, les quals han quedat tapades per la casa adossada.

Les dues façanes visibles són de notable interès. La que dóna al carrer de Sant Genís, que és la principal, té una ordenació perfectament simètrica, amb un tractament diferenciat per planta.  A la planta baixa presenta un portal central d’accés als pisos, rectangular, i portals més amplis i rematats amb arcs escarsers als laterals, tots ressaltats amb un emmarcament de color verd. El primer pis té balcons (el central corregut amb doble portal) i el segon pis finestres balconeres. La façana que dóna al carrer del Sol segueix el mateix disseny de portals a planta baixa, tot i que amb una funció més decorativa ja que la majoria han estat tapiats o remodelats. El primer pis es caracteritza per un ampli balcó corregut sobre mènsules que s’allarga fins a connectar amb l’eixida posterior, i la segona planta inclou una galeria (avui tapiada) i finestres balconeres.

Segons el cadastre (no sempre fiable) la data de construcció d’aquesta casa és el 1910.