Cal Salvador
Navàs

Carrer de Sant Genís, 33. Navàs

Taques d'humitat i brutícia.
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 28.EA. Nivell 3. Parcial.
    7293803DG0379S0001TT
    Jordi Piñero Subirana

Nau industrial aixecada a principis del segle XX que, per la seva composició acurada i el bon treball en l’obra de maó, singularitza un xamfrà al nucli urbà de Navàs, parcialment entre mitgeres. Es tracta d’una construcció funcional però amb alguns detalls que vagament l’acosten a l’estètica modernista. És un edifici en tester, de planta trapezial i desenvolupat tan sols en planta baixa.

La façana oest, que serveix de tester, ve marcada per un eix central amb un gran portal rematat amb arc escarser sobre arestes esgraonades i una finestra superior, ambdues obertures actualment tapiades. I també per un acroteri escalonat ornamentat amb un ràfec d’influència modernista format per diferents línies de maó i petites mènsules superiors. Aquest ràfec continua a la façana sud, que dóna al carrer de Sant Genís. Aquí la composició planteja dos portals simètrics idèntics al principal i separats per una porta estreta. La façana est reprodueix la del tester però amb frontó triangular en lloc de l’acroteri.

D’aquesta nau industrial no en coneixem gaires notícies. Tan sols podem dir que es tracta d’una construcció de principis del segle XX que va servir de magatzem de vins.

BADIA, J.M. (1988). “Navàs”, Història del Bages, Volum II. Edicions Parcir. Manresa, p. 169.