Carrer Cardener
Castellgalí

Nucli antic. Carrer Cardener.
    A l'entrada al municipi des de la C16

Varis propietaris
    Cortés Elía, Maria del Agua

El carrer Cardener, situat a la part baixa del poble, és un dels carrers antics de Castellgalí i té similitud a la resta de carrers antics del poble. El carrer va des de la C16 fins a la Avinguda de Montserrat, via d'entrada al municipi. Hi ha diverses cases i edificacions interessants, tot i que alguna ja ha desaparegut. Destaca la banda de llevant del carrer, amb una casa amb estructura de mas amb murs de pedra i teulada a doble vessant que ha estat molt transformada. Davant hi havia uns coberts, un dels quals amb estructura típica de l'arquitectura industrial de mitjans-finals del XIX: murs de pedra i contorns de portes i finestres de maó, amb dues plantes.

El març de 2006 es va redactar una Modificació Puntual de les Normes Subsidiàries de Planejament Barri Antic de Castellgalí per Reverendo-Ginesta S.L. arquitectes associats. En aquest es formula la necessitat de reconèixer l'existència del carrer Cardener i fer una modificació puntual considerant que aquest carrer té una factura similar a la dels carrers antics del poble.

Aquest carrer es troba molt proper al riu Cardener i sota el turó del castell. Al costat es va aixecar a mitjans del segle XIX el barri de la fàbrica que s'originà degut a l'emplaçament de la fàbrica Carné. Tot i així, l'estructura arquitectònica de les cases pot correspondre a finals del XVIII o principis del XIX, però no més antigues.

Reverendo-Ginesta S.L. (2006). Modificació Puntual de les Normes Subsidiàries de Planejament Barri Antic de Castellgalí.