Capella de Sant Fèlix del mas Casanova
Castellgalí

Mas Casanova, Raval del Talló.
    Davant del mas Casanova de l'Otzet

Cortés Elía, Maria del Agua

La capella es troba davant del mas. És una capella de factura moderna, de planta rectangular, amb teulada a doble vessant. Al vèrtex de la teulada de la façana hi ha una espadanya amb campana. La porta de la capella és d'arc apuntat i té un ull de bou a sobre. L'obra és de pedra, amb el volt de les obertures de maó posat a plec de llibre. L'interior és amb volta apuntada de maó. Hi ha una petita sagristia al costat esquerre de l'església en la que es guarda una imatge de Sant Fèlix. Aquesta és la capella del mas Casanova. La casa és de finals del XVIII o inicis del XIX, amb una important reforma el 1902. Estructura de la casa amb teulada a doble vessant, tres plantes, en que les dues primeres estan envoltades per una eixida porxada. Al centre la caixa d'escala en forma de torre. Davant la casa s'estén un pati tancat amb coberts i la capella. Aquesta finca és principalment vitícola amb ceps de cavernet sauvignon i una mica de tempranillo que generen 13.000kg de vi. A més de fruiters i una horta d'ús de la casa.

Actualment (2006) la finca està en venda.

La casa va ser construïda per la família Guitart i Salvador, empresaris tèxtils del Bages, probablement a inicis del segle XIX. Al capbreu de Castellgalí de 1730 (ASM) surt Josep Otzet de Manresa al mas Mestre, cosa que ens fa pensar que probablement la casa actual aprofitès una estructura anterior. La capella es va fer el 1901 per albergar les relíquies del sant. Les relíquies del màrtir van estar sepultades en el cementiri de Manresa durant 16 segles. El 5 de maig de 1837 el Cardenal Carlos Odescalchi les va treure per donar culte en el seu oratori. Com no constava el nom del sant a qui corresponien les relíquies li va posar el nom de Fèlix (feliç). Quan deixa de ser cardenal les va regalar a un sacerdot de Manresa que vivia a Roma. El sacerdor era parent de Joan Francesc Guitart que li va demanar les relíquies. El 14 de gener de 1868 les va recollir i les va posar a l'oratori de la família. L'any 1901, Joan Guitart Santasusana va fer edificar una església en la propietat de la casa Guitar, també conegut com mas Casanova. L'any 1967 el Sr. Quirze Font va obtenir permís del bisbat per mantenir el culte a la capella.

Novena en honor del gloriòs mártir sant fèlis. Jaume Nonell. Imp.Catòlica de Domingo Vives. Manresa. 1911. (AHCM). Capbreu de Castellgalí, 1730 (ASM).