Carboneres Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Esteve de Granollers
  A 700 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera C-153, punt quilomètric 5'050

  Coordenades:

  41.96834
  2.28958
  441135
  4646505
  08100-161
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  XVIII-XIX
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref.Cad: 08099A00100010
  Jordi Compte

  Carboneres es troba situada en un pla encerclat per camps de conreu uns metres al sud-est del serrat dels Morts i al nord del Rigat.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i un volum adossat al sud fruit de la reforma de diverses estructures adossades en aquesta part. El volum principal està bastit amb murs arrebossats i pintats, de tàpia i parts de maçoneria de pedra. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada al sud, conté un portal emmarcat amb pedra bisellada i la data de 1791 inscrita a la llinda amb una creu decorada a mode de custòdia intercalada, i tres finestres, una de les quals emmarcada amb maó i llinda de fusta. A l'esquerra de la façana sobresurt perpendicularment el volum adossat delimitant un petit pati davant la façana.
  La façana est conté un portal amb llinda de fusta a la planta baixa i tres finestres al primer pis, una de les quals emmarcada amb maó i llinda de fusta.
  La façana nord conté dues finestres emmarcades , una al primer pis i l'altra a les golfes.
  La façana oest té una part del mur a l'extrem esquerra bastida amb mur de maçoneria de pedra vista denotant una ampliació. En aquesta part hi ha una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra a la planta baixa i una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta al primer pis, i a la resta de la façana hi ha diverses finestres més.
  Uns metres al sud de la masia hi ha un pou de planta quadrada bastit amb obra vista en el primer quart del segle XX.