Caramelles de Rajadell
Rajadell

Diversos barris i nuclis de Rajadell

Música i dansa
    XIX-XXI
    F. Xavier Menéndez. OPC 2017-21

Quan arriba Pasqua (abril), els caramellaires de Rajadell s'engalanen per anar a cantar caramelles per les cases i masies al poble durant tot el cap de setmana (dissabte i diumenge de Pasqua). Quan s'arriba a les cases, es saluda els residents, i tot seguit, es canten les cançons i es fa un ball, i a l'hora de marxar es feliciten les festes i es passa la panera. Actualment el recorregut passa per Les Casetes, per l'Estació i acaba al Nucli Antic, i fins i tot han arribat a can Servitge.

Actualment la colla de caramellaires de Rajadell és d'uns 80 membres de totes les edats. També participen els Morterets (trabucaires). Coincideix amb la Mostra de Productes de la Terra que s'organitza cada any. El segon diumenge després de Pasqua es celebra una trobada de caramellaires amb cantarires de Rajadell, Massana, Fonollosa, Aguilar de Sagarra i Castellfollit del Boix.
    Incloses a l'Inventari del Patrimoni Festiu de la Generalitat de Catalunya

Antigament les caramelles només eren cantades per homes i eren premiats a les masies amb ous o diners. Amb els diners feien una festa passada la pasqua. Els trabucaires de Rajadell, anomenats Morterets, també hi participaven. Mes tard s'hi afegiren les dones.

Inventari del Patrimoni Festiu de la Generalitat de Catalunya
    Ajuntament de Rajadell (Redacció: Oriol Valls i Bernat Marquilles) (2017) Relats i Memòria de Rajadell. Ajuntament de Rajadell, L'Arada Creativitat Social.