Festa Major de Sant Amanç o de Can Viladés
Rajadell

Sant Amanç de Viladés. Mas de Viladés, al NO del municipi
    Al Mas Viladés, parròquia de Sant Amanç.

F. Xavier Menéndez. OPC 2017-21

Festa major de l'antiga parròquia de Sant Amanç o de Viadès o Aplec de sant Amanç, caracteritzat pel joc del Conill Porquí. Es celebra el 15 d'agost (festivitat de la Mare de deu). A la capella de Sant Amanç s'hi fa al migdia una cerimònia religiosa amb eucaristia a la que esta convidada tota la gent de la rodalia. Hi acudeixen els habitants de les cases de Centelles, Broqueses, Quius, Jona, Bacardit, etc, Son les cases que tenien com a referent la capella de sant Amanç i el seu cementiri. Després els amos tradicionalment convidaven a un petit vermut. Al vespre, a l'era de Sant Amanç, hi ha ball, coca i cava, el tradicional joc del Conill porquí i un sorteig del pernil de festa major. El joc del conill porquí consisteix en deixar lliure l'animal sobre una taula doble de fusta circular amb 12 caselles. L'animal decideix el guanyador quan es col·loca lliurement dins d'una de les caselles, numerades de l'1 i el 12. dins la carcassa de fusta. El joc es repeteix tantes vegades com cal, en funció de que s'hi apuntin, cada cop, 12 apostants, que paguen un tant. El guanyador s'endu un petit regal, com un fuet, etc. A les 10 del mati hi sol haver una pedalada infantil, a Can Viladés.

El conill sempre es el mateix (el cuiden any rera any). El conill porquí (Cavia porcellus) és el conillet d'Índies, cobai o conill de rata, una espècie de rosegador del gènere Cavia, dins la família dels càvids, que no és ni un conill, ni un porc, ni ve de les Índies.
    Inclosa a l'Inventari del Patrimoni Festiu de la Generalitat de Catalunya.
    L'any 2019 encara es va celebrar la festa amb uns 70 assistents. El 2020 està en qüestió a causa delcovid 19..

Inventari del Patrimoni Festiu de la Generalitat de Catalunya