Capelles urbanes
Rubí

  Vallès Occidental
  c/ Sant Pere,9-11; Sant Jaume, 14 i Sant Isidre, 2.- 08191-RUBÍ
  Emplaçament
  Al nucli urbà

  Coordenades:

  41.49014
  2.03191
  419188
  4593622
  Número de fitxa
  08184-213
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Prehistòric
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Regular
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Religiós
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Rubí, Pça. Pere Aguilera, 1, 08191-RUBÍ
  Autoria de la fitxa
  Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

  Es tracta de tres fornícules adossades a les façanes de les cases que les allotgen, que contenen les imatges dels patrons dels carrers que es troben sota l'advocació del sant corresponent, és a dir, Sant Jaume (al carrer de Sant Jaume, 14), Sant Isidre (al carrer de Sant Isidre, 2) i Sant Pere (al carrer de Sant Pere, 9-11).

  Sembla que el costum de bastir aquestes capelletes és del segle XV, encara que es converteix en un costum més habitual al segle XVIII, segurament al moment d'expansió constructiva a tota aquesta zona urbana on encara avui trobem tres exemples. La tradició oral i algun document es refereixen a l'existència d'altres capelletes que no han arribat fins a nosaltres, com les del carrer de Santa Maria, Sant Josep i Sant Ignasi (aquesta avanç coneguda com del Rosari). Així, per exemple, sembla que va existir una al carrer del Rosari, segons es pot llegir en un periòdic local del segle XIX, on es descriu com "després de l'ofici de l'església, els fidels es dirigiren en processó cap el carrer del Rosari, cantant les lletanies dels sants i els goigs, i, en arribar davant la capelleta, el sacerdot beneí la imatge i en feu el panegíric; la festa continuà amb jocs i balls populars a la vesprada, amb un sopar de germanor entre tots els veïns". Les capelles encara es troben formant part dels actes festius en honor del patró corresponent, així, el dia de la festivitat de cadascun dels patrons dels carrers corresponents, es guarneixen i se'ls hi ofrenen llànties votives (RUFÉ, 1985c).

  BEL I CANO, Pere A. (2001) Façanes i elements urbans històrics de Rubí, a protegir. Projecte de treball a presentar a la Taula de Patrimoni, Full mecanografiat. RUFÉ I MAJÓ, Miquel (1985c) Capelles urbanes. Rubí: Miquel Rufé i Majó