Capella dels Dolors
Calaf

Al final del carrer Xuriguera, al recinte de l'antic Hospital.

BCIL (Conjunt hospital)
    Ajuntament de Calaf
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

Forma part del conjunt de l'antic Hospital de Calaf. L'església té una configuració poc usual, ja que està situada molt per sota del nivell que l'envolta. Disposa d'una nau central feta de maçoneria i capelles laterals, construïdes amb carreus, que formen el creuer i l'absis. La nau està coberta amb una volta aplanada, forma que sembla ser resultat de l'existència d'un cor, utilitzat per les germanes, que serviria de connexió entre el convent i l'església. Tant el creuer com l'absis estan coberts amb cúpules. Tot el conjunt queda protegit per una coberta de teula àrab.
    Durant el procés de rehabilitació del conjunt de l'hospital, l'últim pis es va fer més alt per tal de permetre la construcció d'un cèrcol que lligués tota l'edificació, aconseguint una alçada suficient per a la utilització d'aquest espai.

La data exacta de construcció de l'església ens és desconeguda ja que no s'ha conservat documentació. La seva advocació original a Sant Francesc va ser canviada a la de la Mare de Déu del Carme quan l'edifici de l'hospital fou ocupat per les Germanes Carmelites de la Caritat a finals del segle XIX. A finals del segle XX, es restaurà i va a passar formar part conjuntament amb l'Hospital per a usos públics.