Capella de Santa Maria de Vilaseca
Sant Martí de Tous
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La capella de Santa Maria de Vilaseca es documentada per primera vegada en un testament l'any 1294. Actualment quasi no es conserva res de l'antiga capella de Santa Maria. Només es conserva la paret de migdia, amb una petita finestra, una porta d'accés d'arc de mig punt amb les pedres col·locades a mode de plec de llibre i la cornisa des de la qual arrancava la coberta de volta de canó de pedra. El parament del mur és de carreus mitjans ben escairats i col·locats amb filades regulars. En el mur nord, per l'exterior s'hi observa un canvi de parament possiblement relacionat amb reformes posteriors que podrien relacionar-se amb la portalada, actualment tapiada amb totxos i situada a la façana oest. La porta està emmarcada per una arc de mig punt adovellat protegit per un guardapols motllurat. A les dovelles centrals hi ha esculpit amb baix relleu un escut d'armes molt malmès i un bàcul pastoral amb una creu.
Actualment és utilitzat com a magatzem
Història
La capella de Santa Maria de Vilaseca situada dins l'antic terme del castell de Fillol se li va construí adossada el mas de Cal Tomàs. Probablement no va passar de capella rural vinculada a un petit sector del terme de Fillol.
Es documenta per primera vegada l'any 1294 quan Berenguer Paloma, veí del terme de Tous, en el seu testament entre les seves deixes piadoses a les esglésies figura la de Santa Maria de Vilaseca.
Bibliografia
AAVV. (1994): Arquitectura religiosa románica de la comarca de l'Anoia. Unió Excursionista de Catalunya.
AAVV. (1981): Catalunya Romànica. El Penedès-L'Anoia. Vol. XIX. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.
AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esbós del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.