Capella de Santa Maria de Vilaseca
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Cal Tomàs. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí de Bellprat, al Km 3.
  574

  Coordenades:

  41.55285
  1.4774
  373021
  4601251
  Número de fitxa
  08226 - 123
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Gòtic
  Segle
  XI-XIV
  Estat de conservació
  Dolent
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  000901400CG70A0001UJ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  La capella de Santa Maria de Vilaseca es documentada per primera vegada en un testament l'any 1294. Actualment quasi no es conserva res de l'antiga capella de Santa Maria. Només es conserva la paret de migdia, amb una petita finestra, una porta d'accés d'arc de mig punt amb les pedres col·locades a mode de plec de llibre i la cornisa des de la qual arrancava la coberta de volta de canó de pedra. El parament del mur és de carreus mitjans ben escairats i col·locats amb filades regulars. En el mur nord, per l'exterior s'hi observa un canvi de parament possiblement relacionat amb reformes posteriors que podrien relacionar-se amb la portalada, actualment tapiada amb totxos i situada a la façana oest. La porta està emmarcada per una arc de mig punt adovellat protegit per un guardapols motllurat. A les dovelles centrals hi ha esculpit amb baix relleu un escut d'armes molt malmès i un bàcul pastoral amb una creu.

  Actualment és utilitzat com a magatzem

  La capella de Santa Maria de Vilaseca situada dins l'antic terme del castell de Fillol se li va construí adossada el mas de Cal Tomàs. Probablement no va passar de capella rural vinculada a un petit sector del terme de Fillol.
  Es documenta per primera vegada l'any 1294 quan Berenguer Paloma, veí del terme de Tous, en el seu testament entre les seves deixes piadoses a les esglésies figura la de Santa Maria de Vilaseca.

  AAVV. (1994): Arquitectura religiosa románica de la comarca de l'Anoia. Unió Excursionista de Catalunya.
  AAVV. (1981): Catalunya Romànica. El Penedès-L'Anoia. Vol. XIX. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.
  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esbós del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.