Capella de Sant Sebastià Vilassar de Dalt

Maresme
Camí antic de Cabrils
167

Coordenades:

41.52067
2.36648
447141
4596753
08214-85
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVI
Bo
Legal
BCIL - Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
Fàcil
Religiós
Privada
Bisbat de Barcelona (C. del Bisbe, 5 - 08002 Barcelona)
Jordi Montlló Bolart

Capella situada en la separació dels termes de Cabrils i Vilassar, en la part alta de la carena del Turó de la caritat. És d'una sola nau amb absis semicircular i coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a sud-est i coronada amb un campanar de cadireta. La porta d'accés és de llinda recta però en forma semicircular a la part superior i decorada com si es tractés d'una petxina. Els brancals i el llindar també són de pedra. Entre el campanar i la pedra hi ha una finestra. A banda i banda de la porta hi ha dues petites finestres amb l'ampit la llinda i els brancals de pedra treballada. Davant hi ha un pati emmarcat amb una delimitació d'obra
disposa de contraforts laterals exteriors que aguanten els murs. Els paraments són de pedra vista a excepció de la façana que es troba arremolinada.

Abans s'hi feia la benedicció del terme coincidint amb la Festa de la Santa Creu, l'1 de maig.

La capella de Sant Sebastià, es construeix entre els anys 1570 i 1578, possiblement en substitució d'una antiga capelleta o creu de camí. L'advocació a Sant Sebastià es deu a la gran popularitat que havia adquirit com advocat contra la pesta. L'altar d'obra fou revestit l'any 1732 d'un frontal de rajola i daurat l'any 1807 per Salvador Brau.
L'any 1579 l'escultor Joan Forner, de Mataró, fa un retaule d'estil plateresc amb fusta d'alba. A la fornícula central hi col·loca la figura de Sant Sebastià i a les laterals les de Sant Roc i sant Joan Baptista.

BENITO Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.
AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
DOMÍNGUEZ, Josep i OLIVA, Benet (1994). Vilassar de Dalt. Història gràfica. Oikos-Tau. Vilassar de Mar.
Museu Arxiu de Vilassar de Dalt (2002). Les guardes del morbo. Dossier per a un itinerari per indrets relacionats amb les pestes i epidèmies a Vilassar de Dalt. Segles XIV-XIX. Vilassar de Dalt.