L'Estrella
Vilassar de Dalt

Passatge de la Rosa, 1

BCIL Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
    Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
    Jordi Montlló Bolart

Edifici de planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos, de gran alçada donades les característiques dels seus usos. La coberta és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a ponent.
    Aquesta forma una composició simètrica a partir de tres eixos de verticalitat, delimitats per tres obertures en cada planta; totes de llinda recta. El parament és arrebossat i pintat amb un coronament corbat.

Destaquen les columnes de ferro colat de la planta baixa i els fanals de la façana.

Aquest edifici fou la seu social de l'entitat l'Estrella, creada l'any 1885 com a societat de mutu auxili; però que tenia els seus orígens en el Cor de l'Estrella, instal·lat des de l'any 1881 al carrer de la Riera. Durant la dècada de 1890 es construeix l'actual edifici on hi ha un cafè, teatre i sala de ball. L'any 1905 es fa una ampliació per posar-hi una escola i un escenari.
    L'entitat s'organitza en diverses seccions amb un marcat caràcter obrer a l'estil de moltes altres de poblacions veïnes: biblioteca, economat, farmàcia o cooperativa, que fou vital durant la famosa vaga de Can Manyer, i l'escola laica (1907-1915). Aglutinà ran part dels treballadors del tèxtil local i es convertí en l'entitat més popular de Vilassar.
    En acabar la Guerra civil espanyola és dissolta pel seu caràcter progressista i es confisquen els béns.
    L'any 1952, l'Ajuntament adquireix l'edifici per destinar els baixos a mercat municipal. També ha aixoplugat el casal de Joves.

BENITO Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.
    BERGER, Gonzalo; OLIVA, Benet i PONS, Marc (2014). Intervenció arqueològica al mercat del Carme, antiga Societat Coral, Instructiva de Mutu Auxili i Cooperativa l'Estrella de Vilassar de Dalt; dins la XXX Sessió d'Estudis Mataronins, 23 de novembre de 2013. Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró.