L'Estrella
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Passatge de la Rosa, 1
  129

  Coordenades:

  41.51663
  2.3579
  446422
  4596309
  Número de fitxa
  08214-84
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1890
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA 37884)
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
  Autor de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Edifici de planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos, de gran alçada donades les característiques dels seus usos. La coberta és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a ponent.
  Aquesta forma una composició simètrica a partir de tres eixos de verticalitat, delimitats per tres obertures en cada planta; totes de llinda recta. El parament és arrebossat i pintat amb un coronament corbat.

  Destaquen les columnes de ferro colat de la planta baixa i els fanals de la façana.

  Aquest edifici fou la seu social de l'entitat l'Estrella, creada l'any 1885 com a societat de mutu auxili; però que tenia els seus orígens en el Cor de l'Estrella, instal·lat des de l'any 1881 al carrer de la Riera. Durant la dècada de 1890 es construeix l'actual edifici on hi ha un cafè, teatre i sala de ball. L'any 1905 es fa una ampliació per posar-hi una escola i un escenari.
  L'entitat s'organitza en diverses seccions amb un marcat caràcter obrer a l'estil de moltes altres de poblacions veïnes: biblioteca, economat, farmàcia o cooperativa, que fou vital durant la famosa vaga de Can Manyer, i l'escola laica (1907-1915). Aglutinà ran part dels treballadors del tèxtil local i es convertí en l'entitat més popular de Vilassar.
  En acabar la Guerra civil espanyola és dissolta pel seu caràcter progressista i es confisquen els béns.
  L'any 1952, l'Ajuntament adquireix l'edifici per destinar els baixos a mercat municipal. També ha aixoplugat el casal de Joves.

  ABRIL, J.M; ANDREU, J.; BENITO, P.; CASANOVAS,J.; MAS, MT. I SAMON, J.(1988). De menestrals a teixidors. Dos segles d'industrialització a Vilassar. Museu Municipal de Vilassar.
  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  BENITO Pere (2006). Vilassar de Dalt, un poble de futur. Ajuntament de Vilassar de Dalt.
  BERGER, Gonzalo; OLIVA, Benet i PONS, Marc (2014). Intervenció arqueològica al mercat del Carme, antiga Societat Coral, Instructiva de Mutu Auxili i Cooperativa l'Estrella de Vilassar de Dalt; dins la XXX Sessió d'Estudis Mataronins, 23 de novembre de 2013. Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró.
  DOMÍNGUEZ, Josep i OLIVA, Benet (1994). Vilassar de Dalt. Història gràfica. Oikos-Tau. Vilassar de Mar.