Capella de Sant Andreu de Balielles
Montmajor

Valielles de Busa. Correà.
    Al costat de la casa Valielles de Busa

XII
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Església romànica retocada en èpoques posteriors. És una capella petita de planta rectangular orientada d'esta a oest i amb la porta a la façana de migdia. Tenia un absis que ja no existeix i a l'interior es veu el rastre d'una antiga porta adovellada d'arc de mig punt que ara està tapiada i que tenia les dovelles petites. Aquesta seria la porta de l'edifici antic. A l'interior és molt senzilla, té un altar i un petit cor, i tan sols hi caben dos bancs. Al costat de ponent, sobre el lloc on hi ha el cor, s'aixeca un campanar d'espadanya d'un sol arc de mig punt. Al costat de la porta actual hi ha una petita finestra d'un sol arc de mig punt. La casa té capella dedicada a Sant Andreu i cementiri familiar que es troba al costat de llevant.

S'hi diu missa per Tots Sants, Sant Andreu i Sant Joan.

Valielles o Balielles és la única casa de l'enclavament de Balielles habitada ininterrompudament. Fa poc es va arreglar l'altra casa, Vilamala. L'enclavament de Valielles és documentat des de el segle XIII. La casa va passar a mans de l'actual família al segle XVII. Tot i que pertany a Montmajor, físicament es troba dins els límits de Navès al Solsonès (Lleida). Es troba inclós dins l'Espai Natural d'Interès (PEIN) de la serra de Busa, Els Bastets, Lord. En els seus inicis va ser parròquia depenent de Sant Cristófol de Busa, tot i que ara reb els serveis religiosos del rector de la Vall de Llinars.

CLOTET, D. (2001). La vida a l'enclavament de Balielles. Berguedà Setmanal, 20 octubre 2001. Diari Regió 7.