Tina de Claranès
Montmajor

Gargallà

Cortés Elía, Mª del Agua

Vas construït aprofitant un desnivell del terreny. Una part està excavada en la roca, mentre que l'altre costat és tancat amb murs de pedra de grans blocs. Té un diàmetre d'aproximadament 4 metres i una profunditat de 2 metres. Uns graons de blocs de pedra permeten l'accés a l'interior que es troba ple de vegetació. Aquesta construcció s'utilitzava com a dipòsit d'aigua de la casa Claranès. Desconeixem l'època en que va ser construït, tot i que probablement dati de la mateixa època que la casa, l'edat mitja.

La casa Claranès havia format part de la parròquia del Pujol de Planès des dels seus orígens, tot i que actualment forma part del terme de Gargallà. El mas Claranès surt esmentat a la documentació del monestir de Santa Maria de Serrateix l'any 1400 (BOLÓS, 1983).

BOLÓS, J. (1983). Els monestirs del comtat de Berga des dels seus orígens fins al 1400. El monestir de Santa Maria de Serrateix. Tesi doctoral UB.