Capella de l'Abadal de Dalt
Avinyó

Està en ruïnes, tot i que els murs estan perfectament, només falta el sostre.
    si, IPA
    S.A.T. Can Horta C/ Convent, 20 08251 - Santpedor
    Marc Cucurella Pinilla

Capella d'estil neoclàssic, que consta d'una nau central octogonal, i dues ampliacions a migjorn i tramuntana. La porta d'accés és a migjorn mentre que l'absis resta a tramuntana. L'interior de la capella és senzill i en destaca la decoració neoclàssica que hi trobem. Els murs estan en perfecte estat mentre que el sostre ha caigut, segurament com a conseqüència del desenvolupament de la guerra civil. Construïda al segle XVIII, seria posterior al mas que hi ha a occident de la capella (Abadal de Dalt). Estava consagrada a St. Francesc d'Assís.

L'aparença és molt similar a Sant Sadurní del Pla.

- GAVÍN, Josep m. Inventari d'Esglésies, vol. V (Bages), 1979, Artestudi Edicions, Barcelona, pàg. 28.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.