Mas l'Abadal de Dalt
Avinyó

XV-XVI
    Està en ruïnes
    S.A.T. Can Horta C/ Convent, 20 08251 - Santpedor
    Marc Cucurella Pinilla

Edifici enrunat, amb una superfície aproximada de 1200 m2, i que constava de diversos edificis. Es conserven varis murs perimetrals, part dels cellers i diversos elements arquitectònics més. Hi ha parts que estan construïdes amb parets de pedra, mentre que trobem altres murs que estan fets amb tova, denotant la precarietat de la construcció alhora que donant-nos una idea del període de construcció del Mas.

Està al costat d'una ermita.

El mas seria anterior a l'Abadal de Baix (s. XVII), per tant deduïm que l'edifici estaria construït entre els segles XV i XVI. La familia Abadal abandonà el seu antic habitatge per fer-se'n un de millor (el de dalt és fet en part amb tova, el de baix té una estructura molt més sòlida) i molt més ben comunicat.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.