Capella de la Mare de Déu de la Concepció de Vilartimó
Lluçà

Sector nord-oest del terme municipal
    A 8950 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200

Jordi Compte i Marta Homs

L'església de la Mare de Déu de la Concepció de Vilartimó es troba adossada al nord de la masia de Vilartimó, en un punt elevat dins la vall de la riera de Merlès. Es tracta d'una església d'una sola nau, de planta rectangular i absis carrat, bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. La façana principal, orientada a l'oest, és la única que conté obertures. L'accés principal és un portal emmarcat amb pedra treballada en la llinda del qual hi ha la inscripció "EDIta A PETRO VRmo 1842" junt amb una creu i l'anagrama d'Ave Maria. Sobre el portal hi ha un òcul circular emmarcat amb maó i entre les dues obertures, uns rajols ceràmics amb la inscripció "Capella del Mas Vilartimó". La façana queda coronada amb un petit campanar d'espadanya que encara conserva una campana de reduïdes dimensions. La façana sud de l'església es troba originalment separada del volum principal per un espai d'uns dos metres que posteriorment va ser edificat.

L'església de la Mare de Déu de la Concepció de Vilartimó va ser bastida a mitjans segle XIX, tal com ho testimonia la llinda del portal principal de l'església, amb la data de 1842 inscrita.

GAVIN, J.Mª (1985) Inventari d'esglésies. Barcelona: Arxiu Gavín.