Capella de Bigues
Granera

Baga de Bigues
    A uns 500m al nord-oest de Bigues, sota les roques de Caldat i el camí de Monistrol de Calders

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Presenta dos portals d'accés d'arc rebaixat bastits amb maons. El parament està rematat amb un campanar d'espadanya cobert amb un sostre enllosat de dues vessants, amb una obertura de mig punt per la campana i coronat amb una creu llatina de ferro. La façana de ponent compta amb una finestra rectangular amb els brancals bastits amb maons i la llinda plana de pedra. A les façanes de tramuntana i llevant hi ha dues petites finestres a mode d'espitllera i bastides en pedra. A l'interior hi ha un petit altar rectangular, una llar de foc cantonera i un banc de pedra. La construcció està bastida en pedra sense treballar de diverses mides lligada amb abundant morter. Les cantoneres estan embellides amb pedres desbastades de mida gran.

Adossats a la façana principal, a banda i banda dels accessos, hi ha dos bancs de pedra simples.

En origen, la capella era una barraca o borda de pastor de grans dimensions que fou transformada. Segons l'expert en toponímia Enric Garcia-Pey, la capella també es coneix com l'ermita de Sant Martí i fou obra dels propietaris del mas Bigues, Núria Pujol i Albert Blasi. No ha estat mai consagrada.

GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 26, 79. GAVÍN I BARCELÓ, Josep M. (1990). Vallès Oriental. Col. Inventari d'esglésies, 23. Barcelona: Pòrtic, p. 70. PONT MONTANER, Ferran (2016). Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera. Document d'aprovació inicial. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea de Territori i Sostenibilitat, p. 224 [Inèdit]. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 17-04-2019]. Http://www.granera.cat/ [Consulta: 17-04-2019].