La Roca
Granera

Quintana de la Roca
    A la banda de ponent del terme, a l'extrem sud-oest de la carena de la Roca

Adriana Geladó Prat

Masia aïllada formada per diversos cossos adossats que li confereixen una planta irregular. El volum principal, situat a la banda nord-est de la construcció, presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i està distribuït en planta baixa, pis i golfes. La façana principal, orientada a llevant, compta amb un portal d'accés d'arc escarser, amb els brancals bastits amb carreus de pedra, impostes motllurades i la llinda plana gravada amb la següent inscripció "ROSA Y PEDRO ROCA" i un relleu ovalat gravat amb "AÑO 1847". Està descentrat respecte l'eix del carener. La resta d'obertures es corresponen amb finestres rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes monolítiques. Destaca un portal d'arc rebaixat situat a l'extrem de tramuntana, que forma part d'un cos adossat de planta rectangular i menors dimensions, amb la coberta de teula àrab d'un sol vessant i organitzat en dos nivells. La façana de migdia del volum principal compta amb una finestra rectangular emmarcada amb carreus de pedra a la planta baixa i una galeria oberta a l'exterior mitjançant tres obertures d'arc de mig punt bastides en maons i sostingudes amb pilars de pedra amb les impostes motllurades al pis superior. Adossat a la façana de ponent hi ha un altre volum rectangular amb la coberta de teula àrab de dues vessants, i que està distribuït en planta baixa i pis. Compta amb finestres rectangulars bastides en maons a la façana de migdia i un portal rectangular bastit en pedra i reformat en maons al parament de tramuntana. Adossats a l'extrem sud-oest de la construcció principal hi ha dos volums rectangulars més. El central presenta la coberta de teula àrab d'un sol vessant i consta de planta baixa i pis. A la façana de ponent hi ha una finestra rectangular emmarcada amb carreus de pedra i amb l'ampit motllurat, i una galeria d'arcs de mig punt bastits amb maons, situada a la façana de migdia. La galeria té sortida a una terrassa oberta que cobreix el volum lateral, que és rectangular, s'organitza en una única planta i compta amb una finestra d'arc rebaixat i quatre finestrals d'arc de mig punt,totes bastides en maons. Els volums auxiliars es situen a la banda nord-oest de la construcció principal, tancant l'era de cairons que s'ubica davant de la façana principal. Destaca un volum de planta rectangular amb teulada de dues aigües i organitzat en un nivell, que presenta un gran portal d'accés d'arc rebaixat bastit en pedra. Al seu costat hi ha les restes d'un antic cobert bastit en pedra. Tancant l'era per la banda de tramuntana hi ha les restes d'un antic cobert bastit en pedra, sense coberta i que conserva les restes de dos pilars fets de maons. En general, totes les construccions estan bastides en pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada regularment i lligada amb morter. Les cantoneres estan embellides amb pedra desbastada de mida gran en determinats volums.

Davant de la façana principal, i delimitada pels volums auxiliars i pel propi desnivell del terreny, es conserva l'antiga era de la masia, bastida en cairons.

En un mapa confeccionat l'any 1922 pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya, el qual està basat en un original elaborat per l'Instituto Geográfico y Estadístico espanyol, la construcció apareix mencionada com "Cal Roca" (Pont, 2016: 49). L'any 2017, a l'era de la masia i dins dels actes del tercer festival "Viu la Música al Parc", organitzat per l'ajuntament, es va celebrar un concert del Campus orquestral del Moianès, organitzat per les Joventuts Musicals, i un taller de batre a mà.

"Concert a Granera". La Granària, 43, 2017, p. 8-9. GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 71. Granera. Text refós. Normes subsidiàries de planejament, 2000, p. 69 [Inèdit]. "Granerí,saps on és?". La Granària, 38, 2016, p. 35. "Granerí,saps on és?". La Granària, 39, 2017, p. 32. "Granerí,saps on és?". La Granària, 44, 2017, p. 35. "Granerí,saps on és?". La Granària, 45, 2018, p. 34. NAVINÉS, Jordi (2014). "Les masies de Granera. La Roca". La Granària, 33, p. 29-31. PONT MONTANER, Ferran (2016). Projecte del Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions del municipi de Granera. Document d'aprovació inicial. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àrea de Territori i Sostenibilitat, p. 49, 199-204 [Inèdit]. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 17-04-2019]. Http://www.granera.cat/ [Consulta: 17-04-2019]. Http://trailsantllorenc.blogspot.com/ [Consulta: 17-04-2019].