Capdevila
Saldes

    Berguedà
    L'Espà. Capdevila. 08697 SALDES
    Emplaçament
    Nucli de L'Espà

    Coordenades:

    42.21849
    1.69297
    392125
    4674862
    Número de fitxa
    08190-83
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XV
    Estat de conservació
    Regular
    La casa està pendent d'una rehabilitació properament
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 57302CG9725S
    Autoria de la fitxa
    Cortés Elía, Mª del Agua

    La casa Capdevila es troba al nucli de l'Espà, a la part més elevada. Es tracta d'un conjunt format pel mas i per diferents coberts disposats a l'entorn d'una era enrajolada de manera que la tanquen a modus de baluard. El baluard té una porta d'entrada coberta amb teuladeta que s'obre a la banda de ponent. La casa és un edifici de planta, dos pisos i sota teulada, ubicada en un desnivell del terreny que adapta accessos a diferents nivells. Coberta amb teulada a doble vessant amb carener perpendicular a la façana principal que s'obre a ponent, a l'interior de l'era. Els murs són de pedra rodona calcària i de diferents mides barrejades amb reble i conserva parts d'arrebossat de calç. A la façana es pot veure clarament que a cada costat es va ampliar la casa tardanament amb dues noves crugies. La de migdia destaca perquè té una tribuna sobre bigues de fusta, amb paviment de fusta i coberta amb teulada de teula àrab a un vessant; no conserva la barana i un costat està tancat amb parets de fusta per la ubicació d'una comuna. El cobert que es troba al costat de la banda de tramuntana, de planta i pis, té sostre de volta de canó a la planta baixa. A l'interior es conserven la pica-aigüera, el foc a terra i altres elements, ja que a la casa no s'ha fet encara cap intervenció.

    No disposem de gaire documentació d'aquesta casa, tan sols la informació dels segles XV-XVI, al llibre de notari de la parròquia de Saldes, que anomena el mas Capdevila com un dels importants de la zona de L'Espà. Per la seva estructura es veu aquest posicionament del mas a la zona, essent el més gran que hi ha al nucli i que va ser ampliat en diferents èpoques, tal i com es pot veure en la seva estructura.

    AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes. RIU, M. (1971). Les activitats d'un notari de muntanya al segle XIV. Estudis d'història medieval IV, Barcelona. TOUS, Rosa (1985). Les activitats d'un notari de Saldes a les darreries del segle XV. Tesina, U.B. Departament d'Història Medieval.