El Bosc de Gresolet
Saldes

Vall de Gresolet

Espècimen botànic
    Decret 353/1983, declaració Parc Cadí-Moixerò
    Capmasats de Gresolet. Cal Xic. 08697 SALDES
    Cortés Elía, Mª del Agua

El bosc de Gresolet es troba limitat des del Colell fins al Coll del Pratllong, des de la font de les Aixenes fins al Coll de la Bauma, des de l'estret de Lúria fins al torrent del Padellà i al cap del Pedraforca. Es tracta d'un bosc de faigs de gran alçada, pins i avets abundants a la zona de la Canal Llarga, amb una alçada que arriba als 25-30m. Es distribueix en un rang d'altitud entre 1000m i 2000m, essent una zona de transició climàtica caracteritzada per un clima continental amb influència mediterrània. El bosc està format per boscos de faig o de pi roig a les parts baixes i mitjanes, i de pi negre a les altes. En algunes zones abunden els avets que es barregen amb les altres espècies. En algunes zones es poden veure arbres quasi monumentals per la seva edat i dimensions, com els faigs als baixos vessants del Pedraforca i a la pujada del coll de la Balma. Aquests boscs són rics en plantes diverses lligades als indrets frescs, com la Calamintha grandiflora. La fauna de la zona és la mateixa d'altres masses forestals de muntanya de Catalunya: gall fer, pigot negre, becada, marta...

La Baga de Gresolet és el bosc berguedà que ha tingut més ressò fora de la comarca. La tradicional propietat col·lectiva d'aquests boscos, que impedia l'explotació comercial, va permetre que arribessin fins al segle XX en molt bon estat de conservació. El dia 1 de febrer de 1843 la família Còdol va lliurar en emfiteusi el bosc de Gresolet als Capmasats de Saldes per 600 lliures, fins que es va redimir aquest cens. El bosc va ser venut el 6 de desembre de 1920 al comte de Olano, venda impugnada el 4 de desembre de 1924 per una part dels Capmasats ajudats d'altres entitats, entre elles el Centre Excursionista de Catalunya, aturant-se la venda. Del 30 de setembre de 1941 al 1957 van tornar a sorgir els plets, arribant-se a l'acord que donava l'explotació del bosc al Sr. Olano per vint anys, i podia treure 300.000 kg de fusta tallada i desbrancada, molt més del que donava de si el bosc. A partir de 1957 es va limitar la talla. El contrast de la conservació dels bosc de Gresolet en comparació amb d'altres boscs de Catalunya va atreure el món cultural i excursionista, influint en la tala que es va plantejar els anys 1920, produint-se una campanya que va aturar aquesta acció. Després de la Guerra Civil va ser objecte d'una explotació desmesurada que va acabar amb el caràcter de bosc monumental que l'havia fet famós. Malgrat això encara es conserven clapes amb grans arbredes. El 15 de juliol de 1983 es va crear el Parc Natural del cadí-Moixeró, quedant inclosos el bosc de Gresolet i el Pedraforca.

AYMERICH, P.; SANTANDREU, J. (2003). Els boscos més interessants del Berguedà. A L'Erol núm. 77. Pàgs. 18-21. TORRAS, C.A. (1921). El bosc de Gresolet. Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, núm. 319. Impremta López Llausàs. Barcelona.