Can Farines
Saldes

L'Espà. Cal Farines. 08697 SALDES
    L'Espà

Cortés Elía, Mª del Agua

Cal Farines és un mas que es troba al nucli de l'Espà, format per la pròpia casa, les pallisses i l'era. L'estructura de la casa és de planta rectangular, coberta amb teulada a doble vessant amb carener paral·lel a la façana principal que s'obre a migdia, a l'era. Té planta baixa, dos pisos i golfes sota teulada. A la façana principal els dos pisos disposen d'un balcó o eixida amb baranes de ferro que ocupen tota l'amplada de la casa. A l'angle sud-oest té adossada una pallissa coberta amb teulada a un vessant amb desguàs a l'exterior; a la planta baixa hi ha les antigues corts de les vaques, amb accés des de l'exterior i des de l'interior de l'era; al primer pis la pallissa tancada amb fustes verticals seguint la tipologia de la zona. A l'angle sud-est hi ha adossat un cobert d'una sola planta, probablement la cort dels porcs, de manera que queda a la part central una era enrajolada que tanca per migdia amb un muret baix. L'estructura general és de pedra de diferents mides i disposada sense ordre, amb parts amb restes d'arrebossat de calç.

És probablement una de les cases més antigues del nucli de l'Espà, tot i que la documentació no permet saber quina d'elles és ja que els noms de les cases s'han anat modificant. L'estructura correspon a una obra del segle XVIII amb reformes i modificacions tardanes, tot i que a l'interior s'amaguen estructures més antigues que donarien origen a la casa.