Cal Guillemàs
Saldes

Maçaners. Veïnat de Molers. Cal Guillemàs. 08697 SALDES

XV
    Cortés Elía, Mª del Agua

Masia rehabilitada que conserva l'estructura volumètrica original feta amb lloses de pedra. És de planta, pis i golfes sota teulada, teulada a doble vessant amb carener perpendicular a la façana principal que s'obre a migdia. Tot i que s'ha reformat molt, conserva els murs externs i s'han refet les llindes antigues de fusta de portes i finestres. La casa es troba a la banda nord del conjunt de Molers, davant l'església.

Davant d'aquesta casa hi ha cal Maineder, masia molt reformada, el seu proxo es troba davant la casa cal Manau.

El mas Guillemas de Molers és un dels que trobem documentat al segle XV (TOUS, 1985), igual que els altres masos de Molers. Al fogatge de 1497 surt Miquel Guillermas a la parròquia de Maçaners, i al de 1553, Steve Guillemas també a Maçaners. El lloc de Molers formava part del terme del castell de Saldes i era de la jurisdicció dels barons de Pinós. L'any 1311 el lloc i la casa de Molers eren de Ramon de Vila de Lillet que el subinfeudà a Berenguer de Fígols. Degut a la crisis demogràfica de la Baixa Edat Mitjana el lloc es despoblà i l'any 1632 l'església encara estava abandonada. Les masies del lloc les trobem documentades ja al segle XV. El mas Grifé de Molers, documentat el 1491 quan va morir Margarida Larigós de Maçaners, el seu marit, Pere Cazo àlies Gavax, podia quedar-se al mas fins a recuperar les 5 lliures que Margarida li havia deixat en testament, fet que mostra la pobresa d'aquest mas. El 1397 està documentat el mas Prat de Molers, el 1322 el mas Bover de Molers, el mas Guillemas també al segle XV (TOUS, 1985). Al fogatge de 1497 Molers està fogatjat junt amb Maçaners, igual que al de 1553, per la qual cosa no podem extreure les cases que hi havia, tot i que segurament serien les mateixes quatre que hi ha a l'actualitat.

AA.VV. (1998). Saldes. Àmbit de Recerques del Berguedà. Ajuntament de Saldes. TOUS, Rosa (1985). Les activitats d'un notari de Saldes a les darreries del segle XV. Tesina, U.B. Departament d'Història Medieval.