Can Xuclà - cal Calsanou
Granera

Carrer Nou - Barri de Baix
    A l'extrem de llevant del carrer Nou, prop de l'encreuament amb el camí de can Creus

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat i reformat amb jardí lateral, situat a la vorera de tramuntana del carrer Nou. Està format per diversos cossos adossats que li proporcionen una planta més o menys rectangular. El volum principal és rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants i el carener paral·lel a la façana principal. Aquesta coberta està disposada a diferent nivell donat que la part posterior està més alçada que l'anterior. Alhora, l'edifici està distribuït en planta baixa i pis. La façana principal, orientada a migdia, presenta obertures rectangulars amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. El portal d'accés està protegit per un voladís cobert amb teulada d'un sol vessant. A l'extrem de llevant del parament hi ha un porxo adossat amb teulada d'un sol vessant. La resta de volums que conformen la construcció estan adossats a la banda de llevant. Es tracta de quatre cossos auxiliars coberts amb teulades d'un sol vessant i amb obertures rectangulars. Davant la façana principal hi ha un espai pavimentat a mode de terrassa delimitat amb barana de ferro i un volum rectangular aïllat amb la coberta d'un sol vessant, porxo superior i obertures rectangulars a la planta baixa. Tant aquest volum com el cos principal estan bastits en pedra de diverses mides disposada de manera irregular, amb les cantoneres embellides amb pedres desbastades de mida gran. Els volums auxiliars, en canvi, presenten un revestiment arrebossat i pintats als paraments exteriors.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Nou, els números de carrer i els seus propietaris. Segons aquest inventari, l'edifici era conegut amb el nom de "Cal Calsanou". Tenia el número 15, estava situat a la vorera esquerra del carrer, es trobava habitat i era propietat de "Joaquim Coll". En relació al traçat del carrer Nou, cal destacar que en origen no seguia la mateixa orientació que el traçat actual. Passava pel davant de les façanes de migdia de les cases situades a la banda sud de l'actual carrer, donat que les façanes principals i les obertures s'orientaven sobretot a la banda amb més sol. Segons l'expert en toponímia Enric Garcia-Pey, l'edifici també fou conegut amb el nom de cal Sanou.

"El carrer Nou l'any 1880". La Granària, 38, 2016, p. 14-17. GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 78, 90. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera.