Cal Sant Xic
Granera

Carrer Nou - Barri de Baix
    A l'extrem de llevant del carrer Nou, prop de l'encreuament amb el camí de can Creus

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat i reformat envoltat de pati, situat a la vorera de tramuntana del carrer Nou. Està format per dos cossos adossats que li confereixen una planta rectangular. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i està distribuït en planta baixa i pis. La façana principal, orientada al sud-oest, compta amb un gran portal d'accés d'arc rebaixat emmarcat en pedra i amb la porta de ferro. La resta d'obertures de la construcció són rectangulars. Les del cos de migdia tenen els emmarcaments arrebossats amb el mateix revestiment que cobreix els paraments, mentre que les del volum de tramuntana estan bastides en pedra desbastada. De fet, tot aquest volum està bastit en pedra de diverses mides disposada irregularment. De la façana de llevant destaca un porxo cobert amb una terrassa a l'extrem de tramuntana i una galeria oberta al pis i situada a l'extrem de migdia. Davant de la façana principal hi ha un volum aïllat auxiliar de planta rectangular, amb teula d'un sol vessant i organitzat en una única planta.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Nou, els números de carrer i els seus propietaris. Segons aquest inventari, l'edifici era conegut amb el nom de "Cal San Xich". Tenia el número 17, estava situat a la vorera esquerra del carrer, es trobava habitat i era propietat de "José Font". En relació al traçat del carrer Nou, cal destacar que en origen no seguia la mateixa orientació que el traçat actual. Passava pel davant de les façanes de migdia de les cases situades a la banda sud de l'actual carrer, donat que les façanes principals i les obertures s'orientaven sobretot a la banda amb més sol.

"El carrer Nou l'any 1880". La Granària, 38, 2016, p. 14-17. GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 80. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera.