Can Miquel
Granera

Carrer Nou, s/n - Barri de Baix
    A la banda de ponent del barri, a uns 50m al nord del carrer Nou, damunt d'aquest

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat i reformat envoltat d'una zona enjardinada, situat a uns 50 metres al nord del carrer Nou. De fet, la finca té accés des d'aquest carrer i també des del camí de Vila-rúbia, a la part superior del barri de Baix. L'edifici està format per tres cossos adossats que li confereixen una planta rectangular. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants i està distribuït en planta baixa i pis. Majoritàriament, la construcció compta amb obertures rectangulars amb els emmarcaments arrebossats amb el mateix revestiment que cobreix els paraments. També hi ha finestres emmarcades en pedra i un portal d'arc de mig punt. Adossats a la façana de llevant hi ha dos cossos rectangulars més amb teulades d'un sol nivell. La construcció té els paraments arrebossats i pintats. A la banda de ponent del volum principal, al costat del camí que dóna accés a la finca des del nord, hi ha dos volums rectangulars més amb coberta de teula àrab d'un sol vessant. A l'extrem més elevat de la finca, al costat del camí de Vila-rúbia (GR-177), hi ha un volum rectangular més recent. També hi ha una porta d'accés delimitada amb dos pilars de maons i una placa encastada en un d'aquests pilars amb el nom de la construcció. Per la banda de migdia, la finca està delimitada amb una tanca bastida en pedra a la que s'accedeix des del carrer Nou. Té un portal rectangular protegit amb un voladís de teula àrab.

La construcció apareix mencionada en un llistat de l'any 1880 amb els noms de les cases del carrer Nou, els números de carrer i els seus propietaris. Segons aquest inventari, l'edifici era conegut amb el nom de "Cal Miquel". Tenia el número 7, estava situat a la vorera esquerra del carrer, es trobava habitat i era propietat de "Miquel Girbau". En relació al traçat del carrer Nou, cal destacar que en origen no seguia la mateixa orientació que el traçat actual. Passava pel davant de les façanes de migdia de les cases situades a la banda sud de l'actual carrer, donat que les façanes principals i les obertures s'orientaven sobretot a la banda amb més sol. Segons l'expert en toponímia Enric Garcia-Pey, l'edifici compta amb un portal d'accés d'arc de mig punt bastit amb cairons a plec de llibre i dues finestres petites amb els brancals i les llindes planes bastides en pedra.

"El carrer Nou l'any 1880". La Granària, 38, 2016, p. 14-17. GARCIA-PEY, Enric (2004). Granera. Recull toponomàstic. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, p. 56. Granera. Text refós. Normes subsidiàries de planejament, 2000, p. 69 [Inèdit]. "LListat del districte municipal de Granera. 1 de gener de 1880". Fons documental de l'Arxiu Municipal de Granera.