Can Xicrau
Sant Iscle de Vallalta

Maresme
    Veïnat de la Cortada, entre el camí de Can Vives de la Cortada per Can Xica i el camí de Coll Senís.
    A 350m al nord-est del veïnat de Can Llop, pel camí paral·lel al torrent de la Font de la Salut
    194

41.6379
    2.55787
    463177
    4609668
    08193 - 33
    XV-XX
    Reformada al segle XX.
    BCIL;
    IPA 34354/4228-I
    000402500DG60G0001IP/ 08192A013000530000KO
    Àlex Asensio

Masia de planta rectangular de 16 metres de façana per 5 de fondària d'una sola crugia paral·lela a la façana principal. Es compon de planta baixa i pis, i coberta de dos aiguavessos amb el carener perpendicular.
    La façana principal està encarada a sol ixent i presenta una distribució simètrica de les obertures a partir de tres eixos verticals. Els paraments són arrebossats i pintats de color ocre.
    A la planta baixa hi ha tres finestres intercalades amb dos portals d'arc rebaixat amb brancals i tres dovelles de pedra. En una de les claus hi ha gravada una creu sobre una base triangular o Mont del Calvari que s'identifica, a escala local, amb la creu de Canet. Les portes són de fusta i consten de dues fulles vidrades protegides amb llangardaixos de ferro forjat, tal com passa amb les finestres laterals. En canvi, la situada al centre té una reixa amb brèndoles tornejades i els brancals i la llinda de pedra ben escairada.
    A la planta primera hi ha tres finestres d'obra allindades, emmarcades amb pintura grisa.
    La masia té quatre cossos adossats. Els dos primers es troben lleugerament reculats respecte del pla de façana per tal de respectar el volum original. Al nord hi ha un construcció auxiliar de planta rectangular i única amb coberta d'un sol aiguavés i dues portes d'accés, una a llevant i l'altra a tramuntana. Al sud hi ha un porxo sobre quatre pilars amb jàssera, bigues i llates de fusta, solera de rajola i coberta de teula àrab d'un sol aiguavés. Aquesta façana té una finestra a la planta baixa i una altra amb reixa de llangardaix a la planta primera. Per últim, la façana oest té un sol finestró al primer pis i dos annexos: un de rectangular a la planta baixa amb coberta de teula i un altre de planta quadrangular i dues alçades amb sostre pla sobre el qual descansa un dipòsit de fibrociment. Aquest volum alberga la comuna i la fosa sèptica.

La masia està situada al nord del nucli urbà, al marge esquerre del torrent de la Font de la Salut, al costat de Can Patiràs, Can Pere Serena, Ca l'Arellano i Can Carrabiscu.

Protecció:
    Pla General d'Ordenació de Sant Iscle de Vallalta. Text refós. 2006. Nivell de protecció B.

El segle XIX rebia el nom de "Casa Gallart". La masia apareix representada amb el nom de "Can Xicareu" en el mapa planimètric del municipi a escala 1:25.000 del Instituto Geográfico y Estadístico, segons còpia manuscrita feta pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1914. El mateix any apareix també grafiada amb el nom de "Can Sallart" en el full del Mapa Geológico y Topográfico de la Provincia de Barcelona a escala 1:40.000 corresponent a la Región Cuarta o del Río Tordera. A més de Can Xicrau, també és coneguda com a Can Xic Grau i Can Xic Gran.

AJUNTAMENT DE SANT ISCLE DE VALLALTA (2003). Coneix Sant Iscle de Vallalta. Canet de Mar. Edicions Els 2 Pins, p. 54.
    AJUNTAMENT DE SANT ISCLE DE VALLALTA (2016). Pla Especial Urbanístic i Catàleg de masies i cases rurals de Sant Iscle de Vallalta, Llibre III, Document núm. 3. Catàleg de masies i cases rurals. Element M-30, pp. 347-355.
    AJUNTAMENT DE SANT ISCLE DE VALLALTA (2006). Pla General d'Ordenació de Sant Iscle de Vallalta. Normes urbanístiques (text refós). Relació d'edificacions, núm. 24, p. 104.