Can Vergés i cal Músic
Dosrius

Carrer de la Pujada del Castell, s/n - Dosrius
    A la banda de tramuntana del nucli urbà, sota la ronda de Francesc Macià

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants i el carener paral·lel a la façana principal. Consta de planta baixa i pis, i està separat en dos habitatges independents, can Vergés i cal Músic, tot i que formen part de la mateixa construcció. Totes les obertures de l'edifici són rectangulars i presenten els emmarcaments arrebossats amb el mateix revestiment que cobreix els paraments. A la planta baixa hi ha dos portals reformats i dues finestres protegides amb reixes de ferro treballades. Al pis, en canvi, hi ha cinc senzilles finestres. La construcció, bastida en pedra, presenta tres dels quatre paraments arrebossats i pintats. Adossat a la façana de tramuntana hi ha un altre edifici conegut com a cal Rei. A l'extrem sud-est de la façana principal, que està orientada a llevant, destaca un safareig de planta rectangular amb dipòsit posterior separats per un mur amb el coronament arrodonit. Aquest conjunt està bastit en maons i amb els paraments arrebossats.

Antigament, el camí ral per anar a Canyamars i el Far passava per davant de la casa (actual ronda de Francesc Macià) i, a uns 300 metres de distància, hi havia el safareig i la font del Vitxi (actualment desapareguts). Tot i això, la casa s'alimentava amb l'aigua de la Mina del Rector, que estava situada al paratge conegut com la Font d'en Sala. L'edifici fou concebut com a habitatge d'estiueig de la família Vergés, originaria de Badalona. A cal Músic hi havien els masovers que cuidaven de la finca tot l'any i que donaren el nom a la construcció.

ALSINA I BOIX, Neus; JUBANY I PINÓS, M. Àngels (2004). "L'Esteve Albert i la gent del seu poble natal. Què en saben, què en pensen". Duos Rios, núm. 1, Monogràfic In memoriam Esteve Albert i Corp, p. 59. ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RU.23/042.