Can Ventura
Montgat

Camí Ral, 191
    Davant de la carretera N-II, tocant al terme de Masnou

Historicista
    Marta Lloret Blackburn

Gran casal de planta irregular al voltant del qual s'hi distribueixen diversos edificis que havien tingut una finalitat productiva. Es tracta d'un volum constituït per diversos cossos, de tres i quatre nivells d'alçat. Els cossos de més alçada es troben acabats amb merlets, que emfatitzen el caràcter de fortificació amb què va ser construït. El cos principal destaca en alçada respecte la resta amb una gran fornícula amb una escultura i una xemeneia antropomorfa al capdamunt. En aquest cos també hi trobem diverses garites, una finestra barrada emulant l'escut de Catalunya, i un gran vitrall frontal amb l'escut de la família Ventura. Les façanes es troben ricament ornamentades amb barbacanes, motllures, merlets amb forma d'ocells de paper, etc; entre les que s'intercalen obertures d'arc de mig punt. L'acabat exterior del conjunt és l'obra vista.

L'escut heràldic data de mitjans del segle XX, pel que no s'acull a la protecció del decret 571/1963.

La finca pertanyia a la família Ventura, que fa ver construir la casa durant la primera meitat del segle XX seguint un estil esclèctic i dotant-la d'una destacada monumentalitat. Durant la segona meitat del segle XX es van construir al seu voltant els edificis annexes on fabricaven tendals.

CATALUNYA. GENERALITAT. DEPARTAMENT DE CULTURA. IPA: Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Montgat (Maresme). 2007.