Can Vehils
Cabrils

  Maresme
  Camí de Can Vehils ( Barri del Sant Crist)
  Emplaçament
  Entre el carrer dels Eucaliptus, el dels Magraners i el Camí de Can Vehils

  Coordenades:

  41.51777
  2.3811
  448359
  4596422
  Número de fitxa
  08030 - 33
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVI-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN R-I-51-5217 i PGO
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA 647)
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Bellaire, S.A (93 848 70 22)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Masia fortificada que té una torre de defensa de planta quadrada i la primitiva coberta amb teulada piramidal. La casa, segons una fotografia de 1915, tenia una façana del tipus basilical (grup III). La torre té planta baixa i tres pisos. La més alta, amb la torre de defensa. Actualment molt reformada en la seva arquitectura exterior, ha perdut la torreta que tenia a la façana lateral.

  Molt transformada.

  El veïnat del Sant Crist, estava format en el seu nucli original per quatre masies: Can Vehils, Can Vives, Can Carbonell i Can Amat; les propietats de les quals s'estenien fins tocar a mar. Totes aquestes finques s'edifiquen al voltant de la capella de Sant Cristòfol. Tot el conjunt es situa damunt un o varis establiments d'època romana, al redós de la Via Augusta. Fins ben entrat el segle XX, l'activitat més important fou l'agricultura. Però des dels anys 60 s'han anat urbanitzant tots els terrenys del voltant. Fins fa ben poc, els propietaris de les masies eren provinents de la mateixa família que les originaren i els donaren nom.

  BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins. Editorial Montblanc- Martín, CEC. Barcelona. GENERALITAT DE CATALUNYA (1990). Catàleg de monuments i conjunts històrico-artístics de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona. VILARDELL, Alex (1988). Can Vehils. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Municipi de Cabrils. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit.