Can Vives
Cabrils

  Maresme
  Barri del Sant Crist
  Emplaçament
  Camí del Sant Crist - Barri del Sant Crist

  Coordenades:

  41.5162
  2.3841
  448608
  4596246
  Número de fitxa
  08030 - 34
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVI-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla General d'Ordenació urbanística
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí (IPA 8380)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 32903DF4986S
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Masia del tipus basilical consta de planta baixa, pis i golfes. Coberta de teulada a doble vessant amb un cos al mig que sobresurt. Portal de punt rodó adovellat a la façana principal. En el primer pis i a les golfes, les finestres tenen els muntants, els ampits i les llindes de pedra granítica ben escairada.
  És de tres cossos perpendiculars a la façana, però s'ha afegit un cos a l'esquerra, integrat amb els altres i un a la dreta amb terrat pla.
  Té una comunicació subterrània amb la capella de Sant Cristòfol.

  Es diu que els terrenys d'aquesta finca probablement arribaven a la costa.
  Pou d'abastiment d'aigua.

  El veïnat del Sant Crist, estava format en el seu nucli original per quatre masies: Can Vehils, Can Vives, Can Carbonell i Can Amat; les propietats de les quals s'estenien fins tocar a mar. Totes aquestes finques s'edifiquen al voltant de la capella de Sant Cristòfol. Tot el conjunt es situa damunt un o varis establiments d'època romana, al redós de la Via Augusta.
  Fins ben entrat el segle XX, l'activitat més important fou l'agricultura. Però des dels anys 60 s'han anat urbanitzant tots els terrenys del voltant. Fins fa ben poc, els propietaris de les masies eren provinents de la mateixa família que les originaren i els donaren nom.

  BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Estudi de les masies, elements defensius, ermites i molins. Editorial Montblanc- Martín, CEC. Barcelona.
  VILARDELL, Alex (1988). Can Vives. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Municipi de Cabrils. Departament de Cultura de la Generalitat. Inèdit.