Can Torrelles de Baix
Matadepera
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Tipologia A de la normativa específica pels elements arqueològics (Fitxa número 11 del Catàleg de béns a protegir del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
Descripció
Masia situada a tocar amb la riera de Les Arenes, en el vessant septentrional del turó de Roques Blanques, en l’itinerari de l’antic Camí Ral, actualment a tocar de la carretera BV-1221.
El desnivell del terreny fa que a la façana orientada al sud-est consti de planta baixa, pis i golfes; i en la façana orientada a nord-est consti de planta baixa i dos pisos. La coberta és a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal, que és la orientada al sud-est. En aquesta, hi trobem l’entrada principal a la masia i diverses obertures, amb una composició asimètrica. On destaca el portal rodó dovellat i un rellotge de sol a la planta pis, entre dues finestres alineades a la part dreta de la façana.
A la façana nord-est, s’ha obert una altra entrada per donar accés al restaurant que funciona des del 1987, amb reformes als anys 1997 i 2010. La finestra geminada d’aquesta façana no correspon a la casa original, així com els diferents emmarcaments, que són fruit de reformes modernes. El parament és arrebossat pintat de blanc.
A principi de segle XX s’hi construí la petita capella annexa, reaprofitant part de les estructures i terraplenant el forn de vidre del segle XVIII. L’altar que s’instal·là era procedent de l’antiga església de Sant Joan. La capella fou construïda en memòria del doctor Josep Blanch i Benet.
En l’esplanada de migdia de la casa s’hi localitzen els antics forns de calç que pertanyien a Can Torrella, algun dels quals avui podem veure enterrat pel talús de la carretera de Terrassa a Talamanca. Com a patrimoni moble es conserva una pedra de molí de conglomerat.
També hi ha una mina d’aigua.
Història
Joan Solà (1926) publica un recull de documents i consideracions per aportar dades a la història de Can Torrella: “...Es diu que Torrella de Dalt fou l’antic Mas del Pou, que no tardaria gaire a ser absorbida per la primera. (...). Els amos visqueren una pila de centúries al primer, tenint al de baix el forn de vidre i el d’obra, que estaven en el seu fort pels anys 1799, així com l’hostal, part d’allà de la Riera, que el baró de Linde feu tancar al 9 de març de 1786 perquè perjudicava l’hostal de La Barata. Poc a poc tocant els forns bastiren una casa , que fou salvada pels veïns en voler el francès destruir-la... a 15 de maig de 1831 es vengueren aquell antiquíssim casal del mas de dalt a Francesc Mata.”.
Un dels primers documents que cita un mas Torrella, probablement el de Dalt, és de l’any 1442 i forma part dels documents del monestir de Sant Llorenç del Munt. Miquel Ballbé parla d’un document de l’any 1373, però no queda clar si es refereix a Can Torrella de Dalt o al seu antecessor: el mas Pou.
Cap a l’any 1930 hi feu estada en Francesc Cambó, que tenia amistat amb la família Blanch.
Bibliografia
AJUNTAMENT de Matadepera (2009). Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Tomo IV. Catàleg de Béns.
BALLBÈ i BOADA, Miquel (1985). Masos i Pairalies de Matadepera. Terrassa: Caixa d'estalvis de Terrassa.
FERRANDO, A. (1987). El Monestir de Sant Llorenç del Munt i les seves possessions. Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
FONT, Xavier (1997). Inventari del Patrimoni Cultural de Matadepera. Ajuntament de Matadepera.
FONT, Xavier; MUNUERA, Jaume (2014). Matadepera. Patrimoni cultural. Ajuntament de Matadepera. Abril de 2014.
SOLÀ, Joan (1926). Can Torrella; dins Butlletí del Club Pirinenc de Terrassa; pp.20 i ss.