Can Tonijoan
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carretera BV 2421, al costat del barri de l'Amunt (a l'altra banda de la carretera)
  Emplaçament
  Entre la carretera de Sant Ponç i el torrent de Can Planes, abans del barri de l'Amunt

  Coordenades:

  41.41292
  1.90481
  408469
  4585175
  Número de fitxa
  08072-33
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Modernisme
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  Hi ha esquerdes importants, senyals d'ensorraments parcials...
  Protecció
  Legal
  BCIL (14/01/87); Catàleg Municipal, 2005, núm. 33
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí: IPA 18385
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 013A00008
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Masia de planta rectangular, quasi quadrada a la planta baixa, amb diverses construccions auxiliars que conformen una era o pati davant la façana principal, el qual es tanca amb un portal. El cos principal, obrat en pedra i referit en calç, és de planta baixa i dos pisos, cobert a dues aigües, mentre que les edificacions annexes són de planta baixa i estan cobertes a una o dues aigües. La disposició de la façana és simètrica; els balcons i les reixes de les finestres dels baixos són de tendència modernista i estan datats en el primer quart del segle XX. També disposa d'un rellotge solar a la façana principal, el qual és datat en el segle XVIII. A la part posterior es poden veure clarament diferents fases de construcció que, a diferència de la façana principal, no han buscat unificar l'estètica.

  El testimoni més antic de l'existència de la masia ve donat pel rellotge solar de la seva façana, datat al segle XVIII. A la segona meitat del segle XIX, l'antiga masia va ser modificada, de manera que les finestres del pis van ser transformades en balcons.

  ARAGÓ I GASSIOT, Ramon M. (1984). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat GARCÍA NAVARRO, Helena (1998). L'Abans. Recull gràfic de Corbera de Llobregat. El Papiol: Efadós Editorial PASQUAL SANGRÀ, Joaquim (1983), "Fitxa de l'Inventari de Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.