Can Planes
Corbera de Llobregat

    Baix Llobregat
    Prop de la Urbanització La Servera

    Coordenades:

    41.41041
    1.91345
    409188
    4584888
    Número de fitxa
    08072-32
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL (14/01/87); Catàleg Municipal, 2005, núm. 32
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí: IPA 17381
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 011A00019
    Autoria de la fitxa
    Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

    Conjunt harmònic d'edificacions compost per la masia dels amos, la casa dels masovers i altres edificis auxiliars, pati i annexos. La construcció principal, edificada en diferents èpoques, presenta dues plantes i golfes en la seva part central i està orientada al sud-est; és obrada en pedra i calç, amb bigues de fusta restaurades i coberta de dos aiguavessos. Perpendicularment a aquest edifici, a l'esquerra, es conserva un cobert amb trull de verema, i a la dreta i en front hi ha galeries addicionades a començaments del segle XX. Altrament, a la planta baixa conserva molta part dels cairons de terrissa ditejats de bòbila.

    La finca de can Planas era una de les més antigues i extenses del terme. Segons algunes afrontacions dels masos veïns, aquesta masia era coneguda antigament com "lo mas Palomera" i "lo mas Modolells". Hi ha notícies de l'existència de la masia en diversos documents: en la concòrdia entre el rector i el senyor de Corbera (el 1576) i en la trobada de jurats de Corbera per a l'elecció de síndics (el 1665), per exemple. Una part de les terres de la propietat eren conreades per parcers (per exemple, el 1728, Josep Planas cedia a Francesc Pelegrí una peça de terra a rabassa morta). El 1753, el llinatge dels Planas va emparentar amb els Romagosa per casament, de manera que el cognom que es transmet des d'aleshores és aquest últim. El 1798 Joan Romagosa va realitzar reformes a la masia. El 1961 Josep Romagosa va vendre la masia a Víctor i Margarita Rehsteiner, els quals hi ha realitzat algunes reformes.

    ARAGÓ I GASSIOT, Ramon M. (1984). «Fitxa del Servei de Patrimoni Arquitectònic». Barcelona: Generalitat de Catalunya CLOPAS I BATLLE, Isidre (1985). Notes històriques de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat GARCÍA NAVARRO, Helena (1998). L'Abans. Recull gràfic de Corbera de Llobregat. El Papiol: Efadós Editorial PASQUAL SANGRÀ, Joaquim (1983), "Fitxa del Inventari de Protecció del Patrimoni Cultural Europeu", Col·legi d'Arquitectes de Barcelona RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.